Domovina

Petar Zelenika:Da je Alija Izetbegović imao drugu vojsku ne bi HVO-u predao obranu Mostara

Događaje iz bliže povijesti je lako tumačiti zbog postojanja niza dokumenata, video i foto zapisa. Samo oni zlonamjerni pokušavaju promijeniti povijesne činjenice, ali to nije tako lako.

Trideset je godina proteklo otkako je obrana grada Mostara i Hercegovine povjerena Hrvatskome vijeću obrane (HVO). Jadran Topić je 8. travnja od Mate Bobana dobio zapovijed da je predsjednik HVO-a Grada Mostara, dok je Petar Zelenika dobio zapovijed da je ratni zapovjednik 10. travnja. Isto to učinio je 29. travnja 1992. Alija Izetbegović povjeravajući obranu predsjedniku HVO-a i zapovjedniku Mostara.

Petar Zelenika u intervjuu u šali kaže kako su Topić i on jedini u BiH od čak dva predsjednika dobili zapovijed. I izvršili je.

akva odluka prethodila je nalogu Predsjedništva BiH, jer su u tome trenutku kada se oko Mostara stezao obruč Jugoslavenske narodne armije, jedino postrojbe HVO-a bile organizirane, obučene i logistički spremne.

-Da je Alija imao drugu vojsku ne bi nama predao obranu Mostara – rekao je u Dnevniku RTV Herceg-Bosne Petar Zelenika, zapovjednik obrane Mostara. 

Pogledajte!

Mostar su od četničkih postrojbi i JNA oslobodili hrvatske postrojbe (HV, HVO i HOS) bez sudjelovanja tzv. Armije BiH. Tek kasnije, Armija BiH dolazi u oslobođeni Mostar i provocira sukob s Hrvatima u cilju podjele i zauzimanja grada.

Odmah nakon oslobađanja grada hrvatsko vodstvo dopustilo je ulazak i razmještanje muslimanskih postrojbi koje su došle sa sjevera, iz smjera Jablanice. Čisto vojnički gledano, njihov dolazak u Mostar bio je potpuno nepotreban. Bilo bi pametnije da su te snage upotrijebljene za napad na ošamućene Srbe na nekoj drugoj bojišnici, primjerice, kod Konjica. Armija BiH ušla je u grad „post festum“, kad su borbe već bile završene, i do danas se ne zna tko im je to na hrvatskoj strani dopustio.

Bilo bi dobro da saznamo tko snosi povijesnu odgovornost za tu fatalnu odluku koja je, u konačnici, dovela do izbijanja hrvatsko-muslimanskog rata iduće godine, i posljedično tome, ukidanja HR Herceg-Bosne!

Prijetvornom akcijom u kojoj su sudjelovali i Bošnjaci koje je primio i naoružao HVO, Armija BiH napada Mostar i HVO, te zauzima istočni dio grada radeći od sebe ekskluzivnu žrtvu rata u Hercegovini. Osim toga, Armija BiH je bila počinila i brojne zločine sjeverno od Mostara prema Jablanici i Konjicu.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button