Domovina

Pelješki most: analiza medijskih manipulacija tzv. mainstream medija u Hrvatskoj

Jedna izreka iz naroda kaže: Ne smeta mene što on/oni mene lažu/obmanjuju – nego me smeta što oni misle da im išta vjerujem (da sam idiot, kreten, da ne znam koristiti vlastiti razum i savjest).

Tema Pelješkog mosta možda najbolje oslikava kako tzv. mainstream mediji u Hrvatskoj stvaraju lažnu sliku sveukupne stvarnosti u javnosti. Namjerno ne koristim pojam hrvatski mediji – jer mi se ne čini da jesu. Ovo obvezno treba uzeti u obzir te krajnje kritički prosuđivati sve o čemu i kako tzv. mainstream mediji izvještavaju.

Dakle, trenutno stanje Pelješkog mosta i pristupnih cesta kojim se ostvaruje strateški cilj, spajanja Dubrovnika i juga Hrvatske sa ostatkom domovine je sljedeće (okvirno dajemo pregled temeljem medijskih natpisa zadnjih tjedan dana):

  • zadnji segment mosta bi trebao biti spojen do kraja 07/2021,
  • sam most bi i bez pristupnih cesta trebao biti otvoren do kraja 2021.g., a
  • pristupne ceste bi trebale biti gotove do sredine 2022.g.,
  • oko 550 milijuna EUR (cca 4,12 milijarde kuna) se procjenjuje koštanje cijelog projekta, mosta i pristupnih cesta, a EU fondovi bespovratnim sredstvima financiraju sa 357 milijuna EUR (2,67 milijardi kuna), vladin izvor;
  • 2,08 milijardi kuna (277 milijuna EUR) iznosi zaključeni ugovor sa kineskim izvođačem radova na mostu.
Hrvatske Ceste
Uz Pelješki most gradi se i 30 kilometara pristupnih cesta.

Dakle, za cca 12 mjeseci bi ovaj projekt trebao biti dovršen i u funkciji. Hrvatska i dalje postoji (nije propala – mada se na tome radi sustavno i svakodnevno), ljudi se rađaju i umiru, život teče dalje, a sada dolazi kažu i 4-ti val corona epidemije (što god on značio).

Izgradnja Pelješkog mosta napreduje dobrom dinamikom - Privredni.hr
Pristupne ceste pelješkom mostu/Foto: Vlada RH

Međutim ono na što je neophodno skrenuti pozornost je da koštanje izgradnje samog mosta (oko čije cijene se najviše pisalo u medijima) iznosi tek do 1,5% ukupnih godišnjih prihoda državnog proračuna za 2019.g. (tabela dolje).

Izvršenje državnog proračuna za 2019.g. – izvor: ovdje (za vjerodostojniju usporedbu koristi se zadnja “normalna” godina, prije corona-e).

Dakle, ako uzmemo za usporedbu domaćinstvo koje živi npr. u stanu sa jednim zaposlenim i prosječnu plaću u RH (7.138 HRK za 03/2021 izvor dzs.hr), što za 12 mjeseci iznosi 85.656 HRK godišnjih prihoda domaćinstva, onda trošak tog domaćinstva da npr. mogu pristupiti svojoj sobi sa balkonom (Dubrovnikom), koji nema u ostalom dijelu stana/Domovini, a da ne moli susjeda (BiH/Sarajevo, koji/a može a i nemora sutra biti nama naklonjen, posebno ako Sarajevo ostvari svoje ciljeve nad Hrvatima u BiH), taj izdatak bi to domaćinstvo koštao 1,5% godišnjih prihoda, odnosno 1.285 HRK. Dakle, ne uzevši u obzir da nam većinu financiraju EU fondovi BESPOVRATNO. Pa sad vi dragi hrvateki vidite je li to isplativo ili ne?

Why You Should Not Trust Anything On Television! — Steemit
Slika zorno prikazuje mogućnost manipulacije utjecaja medija

Međutim medijski članci su ovaj iznos (izgradnje mosta) godinama prije izgradnje pratili krajnje defetistički, destruktivno, koje se u načelu ja po svom osobnom iskustvu i doživljaju natpisa u tzv.mainstream medijima mogu interpretirati: ako to budemo radili propasti ćemo, ako tako budemo radili propasti ćemo, propasti će Hrvatska, propasti će sve (ne znam gdje ćemo propasti i gdje možemo propasti – ali ćemo propasti). Ako se radi – preskupo je, ako se tako radi – treba drugačije, ako se toliko plaća – ima drugih prioriteta. Bolje je ovo, bolje je ono…sve je bolje samo ne raditi to što se planira u Hrvatskoj, ne graditi u Hrvatskoj, ne povezivati Hrvatsku.

Ovo su neki od članaka (sa slobodnim interpretacijama autora, u zagradama):

Jutranji list (25.07.2012.): https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/jutarnji-otkriva-%E2%80%98peljeski-most-je-preskup-a-za-to-je-kriv-ivo-sanader-1543671 (kao: preskup i gotovo – nema rasprave)

Jutarnji list (18.09.2012.): https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/novi-peljeski-most-bit-ce-20-metara-nizi-uzi-i-milijardu-kuna-jeftiniji-od-sanaderovog-1559001 (kao: ma nevalja ovo – možemo mi bolje, jeftinije…)

Jutarnji list (17.05.2012.): https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/peljeski-most-otisao-u-povijest.-milanovic-taj-most-nije-besmislica-ali-njegova-izgradnja-nije-dovoljno-ozbiljno-isplanirana-1525092 (kao: ma dobro je to, ali nismo dovoljno dobro to pripremili, možda trebamo čekati još 150.godina…tada će biti bolje….)

T-portal (09.10.2009.): https://www.tportal.hr/vijesti/clanak/zbog-peljeskog-mosta-stala-izgradnja-autocesta-20091009 (kao: zbog njega će se zakočiti ovo, ono, što god padne na pamet će se zakočiti i stati. Stati će u RH život…)

Poslovni dnevnik (06.09.2007.g.): https://www.poslovni.hr/hrvatska/za-izgradnju-peljeskog-mosta-treba-kupiti-42-milijarde-litara-benzina-53153 (kao: preskupo je to, ne treba nam..)

Index (15.11.2008.): https://www.index.hr/vijesti/clanak/nova-sanaderova-neistina-europsku-uniju-zaboli-za-peljeski-most/409929.aspx (kao: da vam nije palo na pamet tražiti od EU sredstva, zaboli njih za pelješki…a na kraju dobili BESPOVRATNA SREDSTVA)

Index (22.11.2005.): https://www.index.hr/vijesti/clanak/peljeski-most-narusava-odnose-bih-i-hrvatske/293049.aspx (odnosi BiH i RH će biti dobri dok god Zagreb puše u rog Sarajeva, a ne Hrvata u BiH)

Index (27.09.2009.): https://www.index.hr/vijesti/clanak/pa-ne-gradi-se-peljeski-most-po-duhu-svetom-nego-novcem-poreznih-obveznika/427188.aspx (čuj, ne vjerujem indexu, posebno kada žele biti šaljivi)

Itd… (ima ovoga kao u pričama…)

Vjerojatno je ovakvo izvještavanje i stvaranje loše slike dobrim dijelom zaslužno i za kritično veliki broj iseljavanja iz RH, iako se ne može poreći trenutni loš položaj RH prema EU statistikama po kojima smo na samom začelju EU sa Bugarskom. Ali, vjerujte vi medijima, nemojte vlastitim očima i ušima, posebno jer sada dolazi novi soj corona virusa i to što cijepljenje ne jamči ništa sigurno (osim možda da će te imati nuspojave koje i ne moraju biti bezazlene) – ono je, CIJEPLJENJE, cilj i bitno, ništa drugo. Cijepljenje cijepljenje i cjepljenje, jer bi to trebalo biti za naše dobro, mada to baš i ne stoji (nema osnova) jer svi ostali bolesnici (onkološki i svi drugi) trpe, čekaju i umiru…što baš meni i ne ulijeva povjerenje da baš žele moje Dobro, i da se zbog toga moramo svi (ama baš svi) cijepiti.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button