Izbor uredništva

“Otišao je” redatelj i miljenik ljevice Dalibor Matanić: Tko će sad snimati filmove i TV serije o pederima, sirotim kurvicama, lezbijkama. Sad, kad je sve gotovo i kad su stvari došle na svoje, muk

Redatelj i miljenik ljevice Dalibor Matanić obrisao je svoj Facebook profil nakon što je u petak navečer priznao da je seksualno uznemiravao kolegice. Matanić u svojoj objavi relativizira i umanjuje zakonom kažnjivo uznemiravanje kolegica, piše portal narod.hr

Istovremeno navodi da se kaje, ispričava i da je na liječenju. No, ta objava koju smo prenijeli više nije dostupna. Moguće je da je Matanić obrisao objavu nakon što se na društvenim mrežama komentiralo kao su mu neki nastavili pružati podršku. Kao da nije priznao da su žene koje su profesionalno bile ovisne o njemu, mlade glumice, bile njegove žrtve. Snimke zaslona koje objavljujemo u nastavku pokazuju neke od izraza podrške Mataniću. Ali i polemiku koja se razvila s Ivankom Mazurkijević nakon što je stala uz Matanića.

Posljednjih tjedana u glumačkim krugovima počelo sve glasnije govoriti da je Matanić seksualno uznemiravao kolegice. Neke od njih iznijele svoje priče. Prema njihovim svjedočanstvima, Matanić najmanje 10 godina na setovima zlostavlja glumice iskorištavajući svoju poziciju moći. Nakon što su mu otkazani poslovi i suradnje, Matanić je jučer objavom na Facebooku sve i priznao i “pokajao se”. Ipak, svoj je profil izbrisao tako da njegova objava više nije dostupna.

U objavi je napisao da se kaje, ispričao se zbog neprimjerenih postupaka i otkrio da se samostalno prijavio u ustanovu za liječenje. Za svoje postupke optužio je alkohol, drogu i stresan posao.

Međutim, djela uznemiravanja koja je Matanić priznao kažnjiva su zakonom. Kazneni zakon propisuje kazne za različite oblike uznemiravanja. U slučaju da je riječ o spolnom uznemiravanju, kazna zatvora prema posljednjim izmjenama Kaznenog zakona može biti do dvije godine. Članak 156 Kaznenog zakona kaže: “Spolno uznemiravanje je svako verbalno, neverbalno ili fizičko neželjeno ponašanje spolne naravi koje ima za cilj ili stvarno predstavlja povredu dostojanstva osobi, koje uzrokuje strah, neprijateljsko, ponižavajuće ili uvredljivo okruženje”.

Ivanka Mazurkijević: ‘Obožavam njegovu obitelj’

Iako se radi o gnjusnom činu uznemiravanja ženskih osoba, posebno onih mlađih, Matanića su mnogi na objavi poslali srca i riječi podrške. Zanimljivo je kako se radi o velikom broju žena. Nakon što su se screenshotovi podrške počeli širiti, Matanić je obrisao profil te ni komentari više nisu vidljivi.

Jedna od osoba koje je stala uz Matanića je pjevačica Ivanka Mazurkijević, supruga pjevača kontroverzne grupe Let 3 Damira Martinovića Mrleta. U komentaru na objavi napisala je kako izražava podršku Mataniću i njegovoj divnoj obitelji te da joj je “baš žao”. U komentaru ju je poklopila druga korisnica Facebooka:

“Pa podrška žrtvama. Pa imaš obitelj! Ne zlostavljaj tuđu kćer!”, napisala joj je.

Mazurkijević joj je potom napisala kako je u pravu i kako se povela sjećanjima jer “obožava njegovu obitelj”.

Snimka zaslona

Podršku mu dale glumice, novinarke, aktivistice

Podršku mu je izrazila i HRT-ova novinarka Elizabeta Gojan napisavši: “Iskreno i hrabro dalje”.

Među onima koji su stali na Matanićevu stranu je i glumica Nada Abrus. Napisala je da ne vjeruje u ovu priču te da ona “ima podtekst”.

Snimka zaslona

“Na hrabrosti” je Mataniću čestitala i nekadašnja voditeljica i sestra pjevača Luke Nižetića Petra Nižetić Mastelić.

“Podrška Dado i svaka čast na hrabrosti”, napisala je.

Snimka zaslona

A srca podrške poslale su mu i mnoge druge osobe iz javnog života i aktivistice: glumica Gordana Džepina, novinarka i spisateljica iz Splita Hana Konsa, novinarka i aktivista iz Centra za nenasilnu akciju iz BiH Vanja Šunjić, bivša manekenka Kristina Lumbar…

Snimka zaslona
Snimka zaslona
Snimka zaslona
Snimka zaslona

Podsjetimo, Matanić je jučer objavio poduži status na Facebooku gdje se ispričava za svoje postupke. No krivicu prebacuje na alkohol i drogu.

“Nisam bio svjestan svog pogrešnog pristupa prema kolegicama izvan seta. Ne postoji opravdanje ni isprika za moje postupke. Poznat sam po specifičnom, rubnom humoru i radikalnim metodama rada ne bi li glumci bili što bolji u kadru, no ništa ne opravdava ako nekome izazovete osjećaj nelagode”, napisao je.

Štitili ga ljevičarski krugovi

U svojoj komunikaciji, tvrde glumice i žene s kojima su razgovarali novinari Večernjeg lista, Matanić je posezao za “porukama seksualnog sadržaja koje je slao velikom broju žena”. Tvrdi se da je birao “uglavnom mlade glumice i suradnice”, često opravdavajući kontakte ponudama za posao, nakon čega bi ih nagovorio da pređu na platformu u kojoj je aktivirao nestajuće poruke, otežavajući bilo kakvo čuvanje dokaza. Ta platforma ima i funkciju koja pošiljatelja obavještava ako primateljica njegovih poruka snimi sliku zaslona, što ih je nekoliko pokušalo učiniti. Matanićeve reakcije na to, dodaje se, bile su bijes i tvrdnje da se samo šalio.

O neprimjerenom ponašanju na setovima novinarima Večernjeg lista je govorio i dio drugih sugovornica, od kojih neke – kako se tvrdi – već godinama izbjegavaju ići na završne partije snimanja kako ne bi bile izložene neugodnostima:

“Dojam svih nas je da je birao osobe koje su mlađe, ne znaju se postaviti ili su u strahu od gubitka posla. To se pogotovo odnosi na mlade glumice pred kojima je karijera, a Matanić snima dvije serije godišnje, filmove, spotove, reklame… I još se u javnosti predstavlja kao ispravan tip i borac za prava žena. Imale smo dojam da se njega štiti, pogotovo iz nekih ljevičarskih krugova koji su morali za sve znati, da je nedodirljiv i da bi progovaranje o problemu značilo zatvorena vrata za rad u budućnosti. Ponekad sam se i sama osjećala kao suučenica znajući za neke od tih stvari i pokušavajući se pobrinuti da snimanje usprkos svemu protekne što bezbolnije.

Osjećala sam krivnju i odgovornost prema mlađim kolegicama, a istovremeno i nemoć da išta učinim u okruženju u kojem se takvo ponašanje relativiziralo. Pitam se što je sa svim tim poznatim ženama koje su u njegovom bliskom krugu, a koje su itekako glasne po pitanju ženskih prava, je li moguće da zaista nisu ništa znale?”, pita se jedna od žena s kojima je pričao Večernji lista.

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button