Domovina

Europski izbori preveliki rizik za HDZ

Predsjednik Hrvatske vlade Andrej Plenković najavio je da će se izbori za Hrvatski sabor održati prije izbora za Europski parlament, što upućuje na jasnu kalkulaciju glede ponašanja biračkog tijela.

Odlukom o raspuštanju Sabora, Plenković si je skratio mandat za četiri mjeseca, jer su se izbori mogli održati i na jesen. To je očito rezultat kalkulacija o izgledima HDZ-a, vezanih za procjenu izlaznosti kao i za okolnosti koje bi mogle utjecati na raspoloženje biača.

Budući su izbori za Europski parlament zakazani za 9. lipnja, pretpostavlja se da je odluka o izborima za Sabor donešena zbog bojazni da bi birači pod dojmom europskih izbora mogli biti negativno raspoloženi prema HDZ-u.

Za razliku od nacionalnih, na izborima za Europski parlament cijela Hrvatska je jedna izborna jedinica. To znači da izbornog pobjednika određuje ukupni broj birača izišlih na izbore, za razliku od nacionalnih izbora gdje se računaju glasovi u svakoj izbornoj jedinici zasebno.

Analitičari napominju da jedna izborna jedinica za cijelu Hrvatsku ne ide na ruku HDZ-u, odnosno da u tom slučaju HDZ slabije prolazi. Očito interne ankete HDZ-a pokazuju drugačije rezultate od onih anketa koje se predstavljaju javnosti .

To bi značilo preveliki rizik za Plenkovića, ukoliko bi HDZ loše prošao na europskim izborima i pod tim dojmom izišao na izbore za Sabor.

Izvor:narod.hr

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button