Povijest

VIDEO “OPKOLJENI”: Objavljeni prvi kadrovi filma o četnicima, evo tko glumi Dražinog koljača

“Opkoljeni”, naziv je igranog filma o četnicima, scenariste Miroslava Samardžića čije je snimanje u tijeku, a planirani rok završetka istog je početak iduće godine. Film veliča četničkog koljača Nikolu Kalabića i njegove četnike. Nedavno je objavljen prvi trailer.

Ovih dana objavljen je prvi trailer za film “Opkoljeni”, scena čija je radnja smještena u Srbiji 1942. godine, za vrijeme Drugog svjetskog rata.

U istoj se pojavljuje zloglasni četnik Nikola Kalabić, koljač Draže Mihajlovića, kojeg glumi Borko Brajović, a koji se u snimci obraća vojnicima.  Navodi kako moraju uvjeriti SS-ovce da na teritoriju nema četnika te da nema potrebe da organiziraju kaznene ekspedicije.

Opkoljeni: film o životu zloglasnog koljača Nikole Kalabića

Opkoljeni: film o životu četnika Nikole Kalabića

Viši sud u Valjevu sramotno je rehabilitirao nekadašnjeg četničkog zapovjednika Nikolu Kalabića. 

Zahtjev je podnijela njegova unuka Vesna, a sud je skandalozno utvrdio da se sedam odluka Državne komisije za utvrđivanje ratnih zločina okupatora i njihovih pomagača u Drugom svjetskom ratu, donesene od travnja do listopada 1945. godine koje se odnose na Kalabića, smatraju ništetnim.

Ništetnim se smatra i rješenje Sreskog suda u Mionici od 11. studenog 1946. godine koji je Kalabića proglasio narodnim neprijateljem i oduzeo mu imovinu. Njegova unuka sada traži povratak imovine dijela oduzete imovine.

Sada je, eto, došao red i na Kalabića da ga se rehabilitira nakon što je to već učinjeno Draži Mihailoviću i Milanu Nediću, piše Express.hr.

Sam Kalabić zapovijedao je Gorskom gardom pod Dražinim zapovjedništvom, a pod nadimkom Ras-Ras bio je poznat po nevjerojatnoj okrutnosti koje se nije nimalo sramio.

U pismu iz travnja 1944. godine je osobno naredio klanje partizanskih simpatizera.

Pozdravlja te čika Pera

– Dragi Pape, za klanje komunista molim te dobro tu stvar provjeri. Ispitaj još bar tri čovjeka. Za te ljude koji treba da se zakolju. Pitaj Peru Miletića, Stevana Beserovca i Živorada Pajića, pa ako oni kažu da su krivi kao komunisti, onda najviše zakoljite: u Jasenici 3, Popučke 2, Garić 2, Grabovica 2, konja pastuva od Zakića mi dovedite, a za njega zna Stanimir. Mene ćeš naći tek drugi dan Uskrsa u večer u Lekovicama kod Stanoja. Nemoj se vraćati dok zadatak ne svršiš. Želim iskreno da praznik Hristovog voskrsenja dočekate svi zdravi. Doviđenja. Pozdravite mi sve, a tebe najviše pozdravlja tvoj čika Pera – napisao je. 

Po ovome pismu možemo vidjeti kakvog je koljača Vučićeva Srbija rehabilitirala.

Iako je službeno bio podređen vođi četničkog pokreta, Draži Mihailoviću, Kalabić je i tamo bio zloglasan zbog okrutnosti. Čak i njegovi podređeni zabrinuto su pisali Mihailoviću i preklinjali ga da zaustavi Kalabića i njegove koljače.

– Var(ošicu) Stragare upalili su zato što su od prvog do poslednjeg bili svi pijani. To je bilo prvo dijelo Kalabića, čim je stupio na tlo svoje teritorije. A sad zbog njihova pijančenja, i ludih glava ispašta jadan napaćeni srpski narod. Svaki dan kuluče obadva sreza, i ništa ne mogu da učine opet. Što je najgore isjekoše svu državnu, Manastirsku i općinsku šumu Rudnika. Narod kuka i plače, vapije za pomoć – napisao je jedan od članova zapovjedništva Gorske garde krajem 1943. godine.  

Gotovo očajnički ovaj časnik piše četničkom zlikovcu Draži Mihailoviću:

– Ja Vas Dragi Čika Dražo razumijem gdje se i u kakvoj situaciji nalazite, ali ipak preduzmite kakve bilo mjere.

Ozna sve dozna

Nakon poraza u Drugom svjetskom ratu, Kalabić se skrivao u ruralnim krajevima Srbije sve dok ga zloglasna Ozna nije uhvatila krajem 1945. godine. Službene vlasti kasnije su govorile da je Kalabić otvoreno nudio suradnju Ozni u zamjenu za imunitet od kaznene odgovornosti.

Stav vlasti kaže da je Kalabić iskoristio svoja poznanstva kako bi namamio u klopku četničkog vođu i zločinca Mihailovića. Draža je uhapšen negdje u ožujku 1946. godine i tek nekoliko mjeseci kasnije je strijeljan.

Kalabićeva sudbina ostala je nepoznata. Službeni arhivi ne bilježe ni presudu ni datum smaknuća, a ni mjesto smaknuća. Informacije iz druge ili treće ruke govore da je Kalabić ubijen nekoliko mjeseci nakon Mihailovića, a službeno je proglašen mrtvim tek 2011. u izvansudskom postupku,piše Express.hr.

U nastavku pogledajte trailer za igrani film “Opkoljeni” u kojemu Srbija otvoreno veliča svoje četničke koljače. Pametnomu dosta!

https://youtu.be/MtiXrNDiPio

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button