DomovinaPovijest

DALJSKI „SLOBODNI LOV“ NA HRVATE I NESRBE 1991: Četnici tenkovima i oklopnim vozilima na Hrvatsku policiju

Proces srbijanskog, JNA i četničkog krvavog juriša na Hrvatsku počeo se zahuktavati već 1990. Račanova izdajnička predaja oružja teritorijalne obrane u ruke JNA, srpskim je stratezima signalizirala da slobodno mogu dovršiti projekt brisanja Hrvata sa zemljopisne i političke karte svijeta. Sve je kulminiralo 1991. godine.

DALJSKI „SLOBODNI LOV“ NA HRVATE I NESRBE 1991. Poruka hrvatskoj mladosti: „Narod koji zaboravlja svoju prošlost, slijep ide u budućnost“ (dr. Ante Starčević)

DALJSKI „SLOBODNI LOV“ NA HRVATE I NESRBE 1991
dr. Ante Starčević

Jedan u nizu bestijalnih, krvavih juriša na razoružanu hrvatsku državnost, dogodio se u Dalju, 1. kolovoza 1991. Postrojbe lokalnih četnika, srbijanskih četničkih dobrovoljaca i JNA nasrnule su na zgradu policijske postaje u Dalju. Tenkovi i oklopna vozila protiv policijskih pištolja.

Zapovjednik 51. motorizirane brigade JNA, pukovnik Enes Taso, izričito je zapovjedio svojim postrojbama te podređenim pripadnicima Teritorijalne obrane Dalja i Borova kao i pridruženim dobrovoljcima, napad na mjesto Dalj uz izričitu zapovijed da ne smije biti zarobljenih pripadnika MUP-a RH i Zbora narodne garde (ZNG RH).

Svi policajci, Zenge I pripadnici civilne zaštite koji nisu poginuli tijekom napada likvidirani su odmah potom. Ubijeno je 20 pripadnika MUP RH, 15 pripadnika ZNG RH i četiri člana civilne zaštite koji su masakrirani. Nakon pokolja policajaca četnički mostrumi su nastavili svoj krvavi pir mjestom.

U razdoblju od 1. kolovoza 1991. do prosinca 1991. procjene govore o 112 do 135 ubijenih Hrvata i nesrba. Svu manijakalnost srpskog agresora svjedoči snimljena poruka jednog od zapovjednika tenskovske postrojbe JNA koja se nakon pokolja policajaca izvukla izvan mjesta kako bi njihovi suradnici nesmetano obavili krvavi posao:

“U Dalju je mirno. Noć je nastupila. I vrlo je verovatno da će biti SLOBODNOG LOVA da ga tako nazovem. To ne može nitko da kontroliše, čak i da je naša jedinica unutra to se ne bi moglo izbeći.”(Dalj, 1. kolovoza 1991. – prijavak jednog od zapovjednika JNA nadređenome).

U snimci je izvještaj okupatorskog zapovjednika koji govori što su napravili prilikom okupacije i da tokom noći očekuju slobodan lov na mještane koji su ostli u okupiramom mjestu

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button