Zanimljivosti

Odijelo čini čovjeka, a etiketa – vino

Etiketa govori priču vina i vinara, približava vino gostu i zapravo je dio uživanja u vinu, dio njegove promocije i marketinga. S rastom i razvojem hrvatske vinske scene velik broj vinara je napravio značajne iskorake u dizajnu etikete.

Prvi dojam koji prosječan kupac stječe o vinu proizlazi iz njegove etikete.

Ma koliko se razumijeli u vino, gotovo svatko od nas će povremeno zastati pred prelijepo dizajniranom, neobičnom, inovativnom, stilski savršenom etiketom vina – i kupiti vino baš zbog nje. Ovo je rezultat istraživanja koji je objavila velika internet trgovina vina Vivino, preciziravši da je čak 85% ispitanika reklo da je bar jednom kupilo vino zato što im se svidio dizajn etikete.

U istraživanju čiji su rezultati objavljeni neposredno nakon Nove godine sudjelovalo je 1.800 vinoljubaca širom svijeta. Ono je, navodi Vivino, pokazalo da je dizajn etiketa ključan u odluci kupaca da se otisnu izvan svoje “zone komfora” i kupe vino koje inače ne bi kupili.

Paul Jones, direktor za vino u kući Vivino, rekao je da ovo naročito vrijedi u situacijama u kojima smo suočeni sa obiljem opcija:

– Kada znamo da toliki broj kupaca vina priznaje da se pri kupovini oslanja na izgled etikete i boce, jasno je da dobar dizajn etikete može imati snažan uticaj na našu odluku u kupovini. Suočeni sa ogromnim policama sa vinom u supermarketima, lako se osjetimo ugroženo i pritisnuto, i tada ćemo često odabrati ono što se ističe izgledom – navodi Jones i dodaje:

– Veliki broj dostupnih vina znači da nema osobe koja detaljno poznaje svaku pojedinačnu bocu u trgovini, ma koliko upućena bila u svijet vina. Ovdje nam u pomoć dolazi kolektivna mudrost kupaca vina koju možemo iskoristiti da provjerimo dostupne činjenice o vinu koje nam je privuklo pažnju – rekao je Jones, ne tako suptilno reklamirajući svoj on line posao, ali i nudeći pametan savjet, i loše vino može imati dobru etiketu, a recenzije, stručne, pa i laičke, i dalje su najbolji alat pri izboru vina.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button