Zanimljivosti

Obiteljsko-prijateljske veze u pozadini medijskog plasiranja slučaja Čavajda

Objava nekadašnje novinarke i urednice na Novoj TV Ivane Paradžiković o trudnici, svojoj prijateljici koja je tada bila u 25. tjednu trudnoće, a nerođenoj bebi su dijagnosticirali maligni tumor te ne može u Hrvatskoj usmrtiti svoje dijete, privukla je pozornost javnosti. Zanimljivo je kako je priču podijelila kolumnistica Telegrama Sanja Modrić, čija je kći Vanja Jurić postala odvjetnica trudnice Mirele Čavajde. U međuvremenu se pokazalo i kako su u medije plasirane neke informacije koje nisu bile točne. piše portal narod.hr.

No krenimo redom.

Paradžiković pokrenula priču

Paradžiković je na svom Instagram profilu podijelila fotografiju prijateljice uz tekst:

“Ovo je moja prijateljica. U šestom mjesecu trudnoće. 25 tjedana sreće, uzbuđenja i iščekivanja prekinuo je uobičajeni utorak, redovan pregled kod ginekologa.
Mirelina beba ima tumor. Jako velik tumor. U otpusnom pismu piše maligan. Posljednja 4 tjedna toliko uznapredovao da su bebine šanse da preživi…nikakve. Ako kojim slučajem preživi bit će s teškim prirođenim tjelesnim ili duševnim manama. Tumor je u glavi, pritišće mu mali mozak…

Takvu ranjenu i slomljenu s prognozom koju niti jedna majka ne može ni čuti niti prihvatiti poslali su doma da čeka da beba u njoj umre! Druga opcija koju joj je liječnica šapnula ispod glasa je: neka ide u Sloveniju da joj tamo pomognu. Poput neke kriminalke. Da moli u drugoj državi da joj liječnici pomognu jer u njezinoj domovini ne mogu! Ne žele?

U Hrvatskoj je na snazi zakon iz 1978. Nejasan, nedorečen. Pitanje kojim se nitko neće baviti. Jedno od onih zbog kojih se gube glasovi, nestaje podrška.

Ali, pitam se taj netko koji odlučuje o tuđem životu, je li kada pogledao u oči trudnicu koja treba čekati mjesecima da joj dijete premine u trbuhu?!

Koja od nas je sljedeća? Molim vas pomozite! Sherajte. Nemojte da ostane sama”, napisala je Paradžiković.

Zašto je otišla s Nove TV?

Otkad je Ivana Paradžiković 2021. priopćila da je njezin radni odnos na Novoj TV završio javnost je nagađala o razlozima, ali okolnosti su do danas ostale nerazjašnjene.

Jedan je četvrtak Ivana vodila emisiju “Provjereno”, sljedeća tri tjedna je nije bilo na malom ekranu, a zatim je dan prije četvrtog tjedna, raskinula ugovor o radu.

Jednu od teorija o njezinom odlasku iznio je Jutarnji list.

Što se točno dogodilo, pišu, pokušali su provjeriti kod desetak njezinih suradnika, ali naišli su na zid. Ipak, pokušali su rekonstruirati što se događalo u redakciji Nove TV u tjednu uoči raskida ugovora.

Pišu, naime, da je do raskida ugovora došlo zbog njezine svađe s urednicom informativnog programa Ivanom Ivančić, koja se dogodila prije nego što je Paradžiković otišla na bolovanje.

Kada se vratila, direktorica informativnog programa Ksenija Kardum navodno joj je ponudila sporazumni otkaz uz otpremninu, na što je Paradžiković i pristala.

Oglasila se Sanja Modrić

“Ovo je država opakih svinjarija. Na svakom koraku. Gadost i sramota”, stoji u objavi Sanje Modrić na Facebooku uz tekst o prijateljici Ivane Paradžiković objavljen u mediju u kojem je Modrić kolumnistica.

Sanja Modrić za vrijeme Vlade Ive Sanadera pisala je u Jutarnjem listu, tada ga podržavajući, zatim od 2010. godine počinje pisati za Novi list, a od 2015. do 2020. njezini se tekstovi mogu naći i na Autografu. Neko vrijeme bila je zagovarateljica Zorana Milanovića. Nagrade HND-a za kolumnu dobila je 1995., za intervju 1996., odnosno najbolje uređenu rubriku 2001., 2005. godine bila je i dobitnica nagrade za najbolju novinarku godine. Članica je HND-a, pa je bila i predsjednica Vijeća časti HND.

Modrić je bila protiv referenduma o braku.

Netom prije referenduma pokušala je ‘objasniti’ što je brak, u svojoj kolumni u Novom listu.

”Brak je kad se podrazumijeva da će on učiniti sve za obitelj. Kad mu ona prišiva dugmad na jaknama. Kad nju čeka čaj od kadulje uvijek kad dođe doma poslije joge. I kad oboje povremeno pomisle kako bi bilo strašno da se onome drugome nešto dogodi. Rodovi su ovdje upotrijebljeni prema konkretnom slučaju, ali mogu biti postavljeni i kojekako drugačije.

Jer je za brak to nebitno. Kao što je nebitno pred kime je sklopljen i je li uopće službeno sklopljen, kao što su nebitni prezime, dob i spol.

I eto to je to zbog čega idem na referendum. I zbog čega ću, jasno, glasati: protiv”, pisala je tada.

No to nije jedina zanimljivost o njoj – bila je nominirana za “homofrendicu godine”, smetale su joj škole za djevojčice i dječake, Domovinski pokret, a navijala je i za bivšeg predsjednika Josipovića.

Slučaj preuzela odvjetnica Jurić

Slučaj trudnice preuzela je odvjetnica Vanja Jurić.

“Ona nije dobila nikakve upute, savjete, nikakvu podršku. Radi se o KB Sveti Duh, gdje su joj rekli da joj dijete ima tumor koji je izrazito velik i da joj oni ne mogu pomoći jer je prekid trudnoće u toj fazi nezakonit. Rekli su ode kući i pokuša potražiti pomoć u Sloveniji”, kazala je odvjetnica Jurić za N1. 

“Postoje taksativno navedeni uvjeti u zakonu kada se prekid trudnoće može napraviti i nakon 10. tjedna trudnoće. Po svim medicinskim nalazima, ti uvjeti su u cijelosti ispunjeni. Međutim, ona nije dobila nikakve upute ili nadu da je to moguće napraviti u Hrvatskoj”, tvrdi Jurić.

Dodaje da je trudnica saznala da ima pravo podnijeti zahtjev za prekid trudnoće komisiji bolnice tek nakon što joj je odvjetnica to rekla.

“Njoj to u bolnicama nitko nije rekao, a govorimo o bolnici u Petrovoj i KB Sveti Duh”, navodi Jurić te ističe kako je dobila informacije da te bolnice ne rade pobačaj zbog priziva savjesti liječnika.

“Međutim, ta činjenica da ne rade iz razloga koji nisu zasnovani na zakonu – meni ne znači ništa”, kaže Jurić.

“Podnijeli smo zahtjev u četiri bolnice, od toga nitko nije odgovorio do danas. Danas kada je ovo sve izašlo u medije, pet minuta prije nego ste došli, odgovorila je bolnica Merkur koja je je pozvala da dođe na pregled. Ne naznačuju koja će im biti odluka, nego samo pozivaju na pregled, a odlučit će na temelju nalaza iako već postoje nalazi iz dvije različite ustanove”, kazala je.

Veza Sanje Modrić i odvjetnice Vanje Jurić

Manje je poznato da postoji zanimljiva, u javnosti ne toliko poznata, veza između Sanje Modrić i Vanje Jurić – one su majka i kći.

Iako to javno ne ističu, vidljivo je na profilu Sanje Modrić gdje se 2021. godine pohvalila:

“EUROPSKA KOMISIJA upravo je imenovala odvjetnicu VANJU JURIĆ članicom ekspertne skupine SLAPP-a (Strategic Lawsuits Against Public Participation).
Riječ je ekspertnoj skupini koja se bavi tužbama koje pokreću moćni i bogati akteri, na primjer kompanije, političari, javni službenici u privatnom svojstvu, itd., kako bi zastrašili, ucijenili i ušutkali one koji govore u javnom interesu”.

Jurić zastupa Index, Babića…

Odvjetnica Jurić bila je aktivna u HND-u, a zastupa/la je Index, Matiju Babića, Hrvoja Zovka, B.a.B.e. i dr.

Tvrdila je i kako udruga U ime obitelji vrši pritisak na medije.

“Javni podaci o broju predmeta koje su udruga U ime obitelji i njeni članovi pokrenuli protiv novinara i nakladnika u Hrvatskoj sugeriraju da se radi o pristupu koji je strateški. Teško mi je ulaziti u motive, ali ti podaci ostavljaju snažan dojam da bi se moglo raditi o pokušaju vršenja pritiska na medije i novinare, na način da prestanu kritički izvještavati o radu udruge i njenog vodstva. Ovo je posebno važno u odnosu na neprofitne medije, koji svaki financijski izdatak, pa tako i one koji su nužni u sudskim postupcima, teško podnose”, rekla je 2018. za “Novosti” Milorada Pupovca.

“S obzirom na utjecaj koji Udruga u ime obitelji ima u društvu, u svakom bi slučaju morali pokazati puno veću spremnost na prihvaćanje kritika koje se odnose na njihovo javno djelovanje. Budući da se radi o pitanjima od značajnog javnog interesa, svaki pokušaj pritiska na medije u potpunoj je suprotnosti s medijskim slobodama, na kojima se temelji svako demokratsko društvo”, dodala je.

Cijeli članak možete pročitati na narod.hr.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button