Domovina

O Šutnji Hrvata u BiH

Hrvatsko društvo u Bosni i Hercegovini prolazi kroz fazu alarmantne pasivnosti. U vremenima kada bi odlučnost i aktivno zalaganje za svoja prava trebali biti na vrhuncu, svjedočimo gotovo grotesknoj šutnji i nedostatku stvarne političke akcije. Umjesto hrabrih istupa i konkretnih poteza, Hrvati u BiH suočavaju se s mlakim političkim paradama i praznim retorikama koje ne donose nikakve stvarne promjene. piše poskok.info .

Politička Deklaracija ili Politički Teatar?
Nedavno je održana sjednica HNS-a (Hrvatskog narodnog sabora) gdje su usvojene deklaracije i izražena zabrinutost zbog položaja Hrvata u BiH. No, umjesto stvarnih, konkretnih koraka ka promjeni, sjednica je završena s par foto-opširnih članaka i diplomatskih fraza koje su više nalikovale na politički teatar nego na ozbiljan pokušaj rješavanja problema. Bez jasnih planova, rokova i strategija, ovakvi sastanci samo hrane iluziju da se nešto poduzima.

Prava Hrvata u Federaciji BiH
Pitanje izbornog zakona i političke reprezentacije Hrvata u Federaciji BiH jedno je od ključnih problema. Politički predstavnici često ističu važnost ovih pitanja, ali rijetko vidimo konkretne inicijative ili pritisak na međunarodne institucije i domaće vlasti da se postigne pravedno rješenje. Umjesto toga, politički lideri koriste ove teme za svoje političke bodove, dok se prava Hrvata sustavno krše.

Povijesni i Kulturni Identitet
Diva Grabovčeva i Mila Gojsalić, dva značajna povijesna lika, predstavljaju simbol hrabrosti i otpora. Ipak, dok se u jednom dijelu domovine (Dalmacija) Mila slavi kao nacionalni simbol, Diva je u HercegBosni svedena na vjersku mučenicu, a njena priča često se manipulira i mijenja kako bi se uklopila u određene narative. Šutnja društva i nepostojanje kritičkog osvrta na ove manipulacije pokazuju kako se povijesni i kulturni identiteti Hrvata zanemaruju i potiskuju.

Migracija i Demografski Slom
Demografski slom hrvatskog stanovništva u BiH je još jedan ozbiljan problem. Brojne obitelji napuštaju zemlju u potrazi za boljim životom u inozemstvu, dok političari samo konstatiraju stanje bez da nude rješenja. Nedostatak inicijativa za stvaranje povoljnih uvjeta za život i rad u BiH, te nedostatak strategija za povratak iseljenika, dodatno pogoršavaju situaciju.

Medijska Šutnja
Mediji, koji bi trebali biti glas naroda i kritičari vlasti, također su podložni šutnji i autocenzuri. Umjesto istraživačkog novinarstva i otvorenih debata, svjedočimo selektivnom izvještavanju i povremenim senzacionalističkim člancima koji ne adresiraju stvarne probleme. Medijska šutnja dodatno pridonosi pasivnosti i nedostatku kolektivne svijesti.

Gdje je Budućnost?

Hrvati u BiH moraju se probuditi iz letargije i aktivno se zalagati za svoja prava. Potrebna je nova generacija lidera koji će biti spremni preuzeti rizike i poduzeti konkretne korake. Bez hrabrih i odlučnih akcija, hrvatsko društvo u BiH riskira potpuni nestanak s političke i kulturne karte. Vrijeme je da se prepozna ozbiljnost situacije i da se krene u borbu za dostojanstvo, prava i identitet Hrvata u Bosni i Hercegovini.

Izvor:poskok.info

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button