Zanimljivosti

Novinarka otkrila kako funkcionira cenzura na HRT-u: Damir Smrtić mi je poručio”da pazim što pišem”

Bivša novinarka HRT-a Slađana Bukovac otkrila je kako je funkcionirala cenzura dok je radila na HRT-u. Istaknula je da joj je urednik Damir Smrtić slao razne “poruke” i “upozorenja”.

“Svojedobno mi je ovdje spomenuti Damir Smrtić, kojeg nisam osobito dobro poznavala jer je ustanova centralizirana, preko lokalne urednice poručio “da pazim što pišem”. Kad sam ga nazvala da doznam što i kako trebam paziti, rekao je “da to nije njegova inicijativa, nego uputa odozgo”.

Kad sam tražila da imenuje to “odozgo”, odgovorio je da za to nije ovlašten. Pa koji to vrag dolazi anonimno, i odozgo, ako nije lupanje cenzorskim pečatom? Zašto su takva “upozorenja” i “savjeti” uvijek stizali usmeno, u četiri zida ureda, bez pisanog traga i bez nalogodavca?

Zašto, na kraju krajeva, ovakvi svjedoci, i izvršitelji, imaju primanja u rangu saborskih zastupnika, a novinari uvijek krpaju kraj s krajem? Po kojoj su to logici nekakvi Smrtići, koji na tržištu rada ne stoje nikako, a snimatelje zovu “kamera”, bolje plaćeni nego kirurzi, ili doktori znanosti na sveučilištima?

Za primanja od po prilici 16, ili 17 tisuća kuna, ljudi koji se u novinarstvu nisu dokazali, a nakon 20 godina televizije ne znaju upaliti kameru, svjedočit će i da je vrag bijele boje. Da im se primanja svedu na realnu mjeru, da su po prilici trećinu veća od novinarskih, bili bi znatno manje skloni manipulacijama pred sudom”, ističe Slađana Bukovac.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST
Izvor
teleskop.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button