Domovina

Novinar Marko Jurič osuđen za ”govor mržnje”. Hoće li isti kriteriji vrijediti i za Zorana Šprajca?

Novinar Marko Jurič osuđen je danas na Općinskome sudu u Zagrebu na uvjetnu zatvorsku kaznu od 10 mjeseci i rok kušnje od dvije godine. Pravna osoba je osuđena na novčanu kaznu od 25 000 kn. U roku kušnje Jurič bi mogao završiti iza rešetaka zbog bilo koje slične prijave koju može primiti zbog svog novinarskog rada.

Osudila ga je sutkinja Mirjana Horvat.

Proglašen je krivim jer je u odjavi svoje televizijske emisije Markov trg, 2016., upozorio Zagrepčane da pripaze dok šeću Cvjetnim trgom jer bi uz obližnje crkve mogao izletjeti četnicki vikar. Bila je to njegova satirička reakcija na video snimku episkopa SPC-a, danas patrijarha SPC-a Porfirija, na kojoj pjeva pjesme u čast četničkoga koljača Momčila Đujića i kokarde mu na glavi.

Nakon prijave Milorada Pupovca, Dorh je optužio voditelja emisije Juriča za govor mržnje.

Presuda je nepravomoćna pa se nadamo da će drugostupanjski sud poništiti ovu skandaloznu presudu . Ovom presudom sutkinja Mirjana Horvat u Hrvatsku ponovno uvodi verbalni delikt i ovo je skandalozno uvođenje cenzure, s obzirom na to da u slučaju pravomoćnosti, Marko Jurič neće moći dvije godine javno iznositi tvrdnje o SPC-u kao leglu zločinačke velikosrpske ekstremne ideologije – niti Porfiriju, kao jednom od glavnih protagonista tzv. ”srpskog sveta”.

Eto, to je hrvatsko pravosuđe u režiji Plenkovićeve i Pupovčeve hrvatsko-srpske koalicije.

Zanima nas hoće li sud i VEM imati iste kriterije i prema RTL-u i Zoranu Šprajcu ?

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button