Domovina

Udruga ‘U ime obitelji‘ prijavila RTL zbog Šprajcovog govora mržnje

Udruga U ime obitelji prijavila je Agenciji za elektroničke medije nakladnika RTL Hrvatska zbog emisije „Stanje nacije“ od 24. ožujka 2023. godine, u kojoj je RTL prekršio niz odredbi Zakona o elektroničkim medijima te koristio govor mržnje prema Katoličkoj crkvi, svećenicima i vjernicima.

Što sadrži prijava Agenciji za elektroničke medije?

U prijavi, koju je udruga U ime obitelj podnijela Agenciji za elektroničke medije preko odvjetničkog društva „Lozo i partneri“, navodi se kako je u prilogu urednika i voditelja Zorana Šprajca prekršeno niz članaka Zakona o elektroničkim medijima, a za što je odgovoran RTL Hrvatska kao nakladnik i nositelj nacionalne koncesije.

„U spomenutoj emisiji „Stanje nacije“ novinar Zoran Šprajc je lakoćom koja zapanjuje u eter svekolikoj javnosti koja je pratila njegovu emisiju izgovorio sljedeće: „Drugim riječima ako već morate, a razumijemo da morate, gospodo svećenici, biskupi i nadbiskupi ženite se pa je… svoje žene ili je… svoje kolege, je… svoje kolegice, je… svoje župljanke, je… svoje župljane, je… sami sebe, međusobno se je…, briga nas samo nam ne dirajte našu djecu“, stoji u prijavi udruge U ime obitelji. Na ovaj je način RTL Hrvatska uvrijedio i oklevetao svećenike, biskupe, nadbiskupe te sve hrvatske građane koji pripadaju Katoličkoj Crkvi kroz pojedine župe.“

Zabrana medijskih usluga kojima se potiče mržnja ili diskriminacija

Udruga podsjeća da Zakon o elektroničkim medijima u članku 14zabranjuje medijske usluge kojima se potiče mržnja ili diskriminacija, odnosno pogoduje poticanje i širenje mržnje i/ili diskriminacije između ostalog i na osnovi vjere.

U ime obitelji u prijavi podsjeća da je nakladnik emisije, RTL, prekršio i članak 15., kojim se nalaže obveza poštovanja ljudskih prava i temeljnih sloboda.

„Svojim neprihvatljivim postupkom, psovačkim i na granici primitivnog, pod egidom zaštite djece od pedofilije o čemu se govori u prvom dijelu priloga kad se spominju slučajevi svećenika iz Sotina protiv kojeg je državno odvjetništvo podignulo optužnicu, te dva slučaja poznata hrvatskoj javnosti i to slučaj svećenika Drage Ljubičića s Raba i Ivana Čučeka župnika iz Šestina koji su pravomoćno osuđeni, novinar Zoran Šprajc je sve svećenike, biskupe i nadbiskupe, kolege i kolegice (tko su one? Časne sestre?), župljanke i župljane grubo povrijedio i time povrijedio i njihova prava osobnosti, pravo na čast, ugled i dostojanstvo koja su zaštićena hrvatskim Zakonom o obveznim odnosima i Zakonom o medijima i svakako utuživa“, stoji u prijavi.

Objavljivanje priloga koje vrijeđaju dostojanstvo čovjeka

Udruga napominje da je Šprajc prekršio i članak 24., koji zabranjuje objavljivanje priloga koji vrijeđaju dostojanstvo čovjeka, kao i priloge nemoralnog sadržaja.

„Rečeni novinar je učinio upravo to, svjesno i namjerno je višekratno u svakoj svojoj rečenici ponavljao prostotu i psovku kao da je želio dodatno iskaliti svoj bijes protiv nevinih svećenika, ali i župljanki i župljana. Nitko ne brani zlo i dokazane slučajeve pedofilije, međutim svaka je krivnja osobna i svaka kazna mora biti osobna, a ne kolektivna.

izvor:narod.hr

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button