Izbor uredništva

Nove prepiske otkrivaju: Krešimir Macan surađivao s tvrtkom Hrvatske šume i za to bio obilato plaćen

PR-ovac, maskiran u neovisnog političkog komentatora koji je odlično plaćen od državnih poduzeća!

U novim segmentima prepiske izvučenim iz mobitela predsjednika Uprave Hrvatskih šuma Krunoslava Jakupčića, naznačena je dobro plaćena uloga bivšeg ‘posebnog savjetnika za strateško komuniciranje’ premijera Andreja Plenkovića Krešimira Macana.

Tzv. ”nezavisni” komunikacijski stručnjak Krešimir Macan, kojeg se u javnosti svojedobno prozvalo „prvim hrvatskim spin-doktorom“, u državnoj tvrtki Hrvatske šume bio je angažiran – a po svemu sudeći i plaćen obilatim honorarom od 30 tisuća kuna mjesečno, piše Nacional.

Krešimir Macan surađivao s tvrtkom Hrvatske šume i za to bio obilato plaćen

U novim segmentima prepiske izvučenim iz Jakupčićeva mobitela, u koje je Nacional prošlog tjedna također imao uvid, uloga tog PR stručnjaka jasnije je naznačena.

Dapače, iz njih proizlazi da je Krešimir Macan surađivao s tvrtkom Hrvatske šume i za to bio obilato plaćen, neposredno nakon perioda u kojem ga je kao „posebnog savjetnika za strateško komuniciranje“ bio angažirao premijer Andrej Plenković. U tom periodu objavljeno je da njegove usluge Vladu stoje devet tisuća kuna mjesečno, pa se i objašnjavalo da se radi o povoljnom aranžmanu znatno ispod uobičajenog cjenika. No kako proizlazi iz Jakupčićevih transkripata, Krešimir Macan ipak se naknadno dobro naplatio. I s tim je, kako se također može iščitati, izravno bio upoznat netko koga sudionici komunikacije nazivaju „šefom“.

Angažman je trajao dulji period

„Samo da informiram da sam bio s Krešom Macanom. Kaže da je u sve upućen od strane šefa i odmah će djelovati, ali to košta 30 tisuća kuna mjesečno. Rekao sam da smo danas sa šefom i da to moramo prokomentirati s njim“, glasi poruka koju je 13. studenoga 2018. godine poslao tadašnji član Uprave Hrvatskih šuma Igor Fazekaš u grupu koju su osim njega činili predsjednik Uprave Krunoslav Jakupčić i osoba označena kao „Ante“, po svemu sudeći, treći član Uprave Ante Sabljić. Njihova komunikacija je isprekidana jer je grupa očito služila samo kao sporedni kanal, ali iz nje se jasno može iščitati da su Hrvatske šume angažirale Krešimira Macana. Njegovo ime se, naime, ponovno pojavljuje u poruci koju je Fazekaš poslao mjesec i pol kasnije, 27. prosinca iste godine.

„Sutra u 10.00 će doći Krešo Macan s ekipom da dogovorimo strategiju za medije nakon objave!“ napisao je Fazekaš. Gotovo mjesec dana kasnije, 30. siječnja 2019. godine, on ponovno obavještava kolege iz vodstva Hrvatskih šuma: „Dečki, sutra u 8.00 je u Kruninom uredu sastanak s Macanovom ekipom u vezi analize jučerašnjeg TV priloga na RTL-u, pa planirajte.“

Angažman je, po svemu sudeći, trajao dulji period, a čini se da je čak i nakon toga Krešimir Macan uvjeravao neke sugovornike – pa tako i samog predsjednika Uprave Hrvatskih šuma Jakupčića – da na određenim razinama i dalje surađuje s Plenkovićem. Tako je u njegovu mobitelu zabilježena poruka koju je godinu i pol kasnije, u svibnju 2020., uputio Josipu Jeliću, koji je tada bio na položaju „savjetnika za Zagreb“ predsjednika HDZ-a.

Tko je “hefe”?

„Josipe, molim te ispitaj mi da li Krešo Macan radi Odnose s javnošću za Vladu ili HDZ, kako on priča? Važno mi je zbog rada za HŠ“, piše Jakupčić. Jelić mu odgovara „Mislim da ne radi, ali provjerim“, a nešto kasnije šalje potpunu informaciju. „Sad me zvao hefe, kaže, ni slučajno on nigdje. Ništa ne radi za nas“, odvratio je Jelić u svibnju 2020. godine. Ova posljednja poruka znakovita je zbog korištenja riječi „hefe“, što bi u slengu trebalo označavati „šefa“ kod kojega je provjerio radi li Macan i dalje za Vladu ili za HDZ. Logično pitanje koje se postavlja jest – tko bi mogao biti zajednički šef Upravi Hrvatskih šuma koju je postavio Andrej Plenković i Josipu Jeliću, osobi koju je Plenković postavio za osobnog savjetnika za Zagreb?

Još prošloga tjedna Nacional je objavio dio prepiske uhićenog predsjednika Uprave Hrvatskih šuma Jakupčića, koji je u siječnju 2019. godine o ulozi Krešimira Macana diskutirao s glasnogovornikom Vlade Markom Milićem. Jakupčić je 31. siječnja 2019. u 15:31 Miliću poslao sljedeću poruku: „Pozdravljam Marko, Molim Te da mi kažeš da li Krešo Macan radi što za Vladu i Tvoj savjet glede njega i njegove agencije? LP.“ Milić ga kratkom porukom nešto kasnije pozdravlja i javlja mu da će ga nazvati navečer. Drugim riječima, ta poruka otkriva i da su često telefonski razgovarali, a ne samo razmjenjivali poruke. Nedugo potom Jakupčić piše Miliću: „Poduzeće i ja osobno smo oklevetani i oblaćeni kao nijedna firma do sada, a Macan nam vodi PR po preporuci znaš već koga. Cilj je stvoriti kriznu situaciju, a onda se nađe spasitelj – Macan. Možda sam u krivu? Hvala Marko“, napisao je Jakupčić.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST
Izvor
narod.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button