Povijest

Nikola Džalto, prvi poginuli pripadnik 4. A brigade ZNG-a

U borbama za Kruševo 2. kolovoza 1991. poginuo je Nikola Džalto, prvi poginuli pripadnik 4. A brigade Zbora narodne garde i prvi poginuli hrvatski vojnik u Dalmaciji. Nikola Džalto iz Ustirame kod Prozora u Bosni i Hercegovini u obranu Hrvatske uključio se još u studenom 1990. u Zagrebu kroz specijalne jedinice MUP-a. Nakon obuke u Kumrovcu, sa suborcima obavlja razne zadaće, a sudjeluje u prvim sukobima sa srpskim pobunjenicima u Pakracu i na Plitvicama. 4. gardijskoj brigadi priključuje se odmah po njezinu osnutku, a dolaskom u Split on i njegovi suborci, velikim dijelom porijeklom i iz Bosne i Hercegovine, postaju djelom 1. pješačke bojne ili popunjavaju zapovjedni kadar tek ustrojene brigade. Jedan od prvih zadataka brigade bilo je posjedanje položaja na području Kruševa. Ovo hrvatsko selo u zaleđu Zadra nalazilo se na prvoj crti i u okruženju srpskih odmetnika, rezervista i JNA iz Obrovca i okolice, koji su s brda Veliki Kosmač minobacačkom paljbom i snajperima svakodnevno tukli po mjestu. S toga su pripadnici 1. i 3. Imotske bojne na čelu s odvažnim Jozom Andrešićem, krenuli u akciju s ciljem osvajanja brda Kosmač. Prišavši neprijatelju i s leđa hrvatski su gardisti izazvali paniku u srpskim redovima.

Neprijatelj se povukao uz teške gubitke ostavivši naoružanje no smrtno je stradao Nikola Džalto. Ubio ga je ranjeni neprijateljski vojnik kojem je namjeravao pomoći. Osvajanje brda Veliki Kosamč bila je jedna od prvih akcija 4. brigade koja je ostala u obrani Kruševa daljnja 42 dana.

Tu je u svakodnevnim borbama s brojnijim i opremljenijim neprijateljem, u konstantom okruženju, stekla neprocjenjivo ratno iskustvo, a Nikola Džalto ostat će upamćen kao prvi od ukupno 200 poginulih pripadnika 4. gardijske brigade Pauci u Domovinskom ratu.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button