SvijetVideo

NEVJEROJATNI VIDEO: Pogledajte kako je ruski avion ‘nasrnuo‘ na američki dron!

Europsko zapovjedništvo američke vojske objavilo je nevjerojatni video na kojemu je prikazan susret američkog nadzornog drona i ruskog borbenog zrakoplova, koji se odigrao iznad Crnog mora.

Video snimka otkriva ključne trenutke tog susreta u zraku, za koji Pentagon kaže da je trajao 30-40 minuta.

Video prikazuje kameru drona MQ-9 Reaper usmjerenu unatrag prema njegovom repu te propeler drona, koji je montiran na njegovoj stražnjoj strani, kako se vrti.

Zatim se vidi kako se približava ruski borbeni avion SU-27. Kako se približava, vidi se kako ruski lovac ispušta gorivo dok presreće američki dron. U drugom dijelu snimke ponovno prolazi ruski mlažnjak i ponovno izbacuje gorivo približavajući se dronu.

Video iz drona je tada prekinut jer se ruski borbeni zrakoplov sudario s dronom i oštetio mu propeler, što je prisililo SAD da ga obore u Crno more.

Rusija je demantirala da je došlo do tog sudara.

Kad je kamera ponovno počela prikazivati snimku, vidi se propeler oštećen od sudara.

Operateri su uspješno upravljali letjelicom s oštećenim propelerom kao s jedrilicom, a srušili su je u međunarodne vode jugozapadno od Krima.

Dvojica američkih dužnosnika su za CNN rekli da su operateri izbrisali osjetljivi softver tog drona i na taj način smanjili rizik da tajni materijali padnu u ruke neprijatelja prije nego što se dron srušio.

Koordinator za komunikacije Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby rekao je za CNN da dron nije pronađen i da nije siguran da će ga SAD moći vratiti.

Moskva je pak jasno dala do znanja da će pokušati iz mora izvući olupinu drona. Dvojica su dužnosnika za CNN rekla i da je Rusija došla do mjesta gdje se u more srušio MQ-9. Kirby to nije mogao potvrditi, no rekao je da SAD nisu u mogućnosti izvući išta od obavještajne vrijednosti iz ostataka tog drona.

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST
Izvor
jutarnji.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button