Domovina

Nepravomoćna presuda za Medića: Osuđen major JNA koji je zlostavljao vukovarske branitelje

Za ratne zločine protiv zarobljenih hrvatskih branitelja u srbijanskim logorima 1991. i 1992. godine osječki Županijski sud u četvrtak je proglasio krivim bivšeg majora JNA i ispitivača u logorima Vojislava Medića i nepravomoćno ga osudio na 14 godina zatvora.

Medić je uhićen u lipnju 2022. na granici Hrvatske i Srbije, a tužiteljstvo ga je teretilo da je ratni zločin počinio od sredine studenog 1991. do 14. kolovoza 1992. na području Srbije kao ispitivač u logorima Stajićevo i Sremska Mitrovica u koje je iz Hrvatske dovedeno više stotina zarobljenih pripadnika hrvatskih oružanih postrojbi.

Medić je optužen da je tijekom ispitivanja u srbijanskim logorima fizički zlostavljao zarobljenike, tukao ih palicama i pendrekom te ih izlagao uvredljivim i ponižavajućim postupcima, pri čemu im je zadavana fizička i psihička bol i time ih prisiljavao da daju iskaze koji su mu kao ispitivaču odgovarali. Također ga se teretilo da je davao odobrenje prisutnim stražarima da tuku zarobljenike, što su oni i činili.

Sudac Mirko Ljubičić je naveo da su dokaznim postupkom utvrđene sve činjenice i dokazi koji potvrđuju da je Medić počinio kaznena djela na način opisan u optužnici, odnosno da je tukao, zlostavljao i mučio više zatočenika, postupajući na brutalan i ponižavajući način te naređivao logorskim stražarima da to čine u njegovoj nazočnosti.

Na popisu žrtava Medića Mlinarić i Josić

Sudsko vijeće ocijenilo je da je dokaznim postupkom utvrđeno kako se ne radi o zamjeni identiteta, jer ga je više svjedoka prepoznalo kao ispitivača u logorima. Sud smatra da Medić nije bio običan vojni sudac, već osoba od povjerenja vrha sigurnosno obavještajne službe JNA pa se u tome razdoblju mogao nesmetano kretati bez ikakvih ograničenja.

Kao otegotnu okolnost sud je uzeo u obzir činjenicu da je Medić visoko obrazovana osoba, po struci pravnik, i zasigurno upoznat sa svim međunarodnim konvencijama o pravima zarobljenika, ali je unatoč tome postupao protivno konvencijama, brutalno mučio i zlostavljao zarobljenike, a nakon počinjenja kaznenog djela ni u jednom trenutku nije iskazao ni najmanje naznake kajanja.

Okrivljeniku se u kaznu uračunava vrijeme provedeno u pritvoru od 6. lipnja 2022. godine, a s obzirom da je dobio kaznu zatvora dulju od pet godina, produljen mu je istražni zatvor koji može trajati do pravomoćnosti presude. Tijekom suđenja svjedočili su brojni zatočenici srbijanskih logora, među kojima Tomislav Josić i saborski zastupnik Stipo Mlinarić.

Njegov dvjetnik Tomislav Filaković u izjavi novinarima najavio je žalbu na presudu.

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button