Izbor uredništva

IVANA PETROVIĆ ZAGRMILA: Tko je podupirao Ratka Mladića? Srebrenički genocid nije do kraja rasvijetljen!

Poznata hrvatska novinarka Ivana Petrović u Dnevniku svoje matične kuće Nove TV prokomentirala je presudu Ratku Mladiću koji je osuđen na doživotnu zatvorsku kaznu. Podsjetimo, riječ je o pravomoćnoj presudi koju je potvrdilo peteročlano Žalbeno vijeće Mehanizma za međunarodne kaznene sudove u Haagu.

Ivana Petrović kaže da je presuda stigla prekasno te neće polučiti ono što je trebala, a da je sud izrekao bilo kakvu drugu presudu to bi bilo skandalozno. Petrović je podsjetila klako je prvi haški tužitelj Richard Goldstone još u ljeto ’95. optužio Mladića i Karadžića uz veliki pritisak država članica NATO-a, ali i međunarodne zajednice da to ne učini. Nedugo potom dao je ostavku.

Ivana Petrović: koja je uloga KOS-a u srebreničkom genocidu

Ivana Petrović: koja je uloga KOS-a u srereničkom genocidu
Zdravko Tolimir general KOS-a

Uz to, podsjetila je kako je Louise Arbour optužila bivšeg srpskog predsjednika Slobodana Miloševića, no nakon toga je pod istim pritiscima dala ostavku, a nakon nje stigla je Carla Del Ponte.

“Haški sud je u ovom slučaju Ratka Mladića, baš kao i Radovana Karadžića i Zdravka Tolimira, koji je bio jako važan u srebreničkom genocidu i masakru jer je on bio general KOS-a i zapravo jedan od umova cijele priče, presudio otprilike 700 godina kazni zatvora za genocid”, rekla je Ivana Petrović te naglasila kako je Brammertz u pravu kada tvrdi da se ne radi o presudi usmjerenoj protiv srpskog naroda.

”Za Bosnu i Hercegovinu je od ovih presuda puno važnija presuda Međunarodnog suda pravde iz 2007. godine u predmetu Bosne i Hercegovine protiv Srbije za genocid jer je sud tada zločin u Srebrenici proglasio genocidom”, poručila je Petrović, napominjući da iako su im nedostajali obavještajni dokumenti kako bi dokazali genocid.

Pravno uporište za tu presudu pronalaze u odluci UN-ovog krovnog pravosudnog tijela iz 1994. godine, koju doduše Srbija nije poštivala. Srebrenički genocid nije rasvijetljen do kraja, napomenula je Petrović pa rekla kako još nije poznato koja je bila uloga međunarodne zajednice, a osim toga upitala se i tko je podupirao Ratka Mladića.

”Što je radilo Vijeće sigurnosti UN-a? Što je radila kontaktna skupina?”, neka su od pitanja koja se postavljaju, kao i što su radile elitne britanske i francuske postrojbe pokraj Tomislavgrada, zašto nisu pritekli u pomoć. Odgovori na ta pitanja morat će se naći u idućim godinama”, naglasila je, a zatim se referirala i na to što Mladić nije odgovarao za zločine počinjene u Hrvatskoj.

Ti su se zločini nalazili u optužnici kada je Mladić uhićen. Glavni tužitelj Brammertz tada je ustvrdio da će ukloniti zločine počinjene u Hrvatskoj radi brzine operativnog postupka. Hrvatska je u međuvremenu slala neke podneske koji su odbijani, a Ivana Petrović vjeruje kako su se radi toga trebali uložiti značajniji kako diplomatski, tako i politički napori.

Ono što je najbitnije u radu Haškog suda je to da nije kaznio Srbiju kao glavnog agresora, a što je o tome prije tri godine govorila Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir pogledajte u sljedećem video prilogu:

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST
Izvor
dnevno

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button