Domovina

NAKON VUKOVARSKIH I DINAMOVIH MURALA, TOMAŠEVIĆ UDARIO PO RODITELJIMA I PO DJECI!

Mjera roditelj odgojitelj namijenjena obiteljima u Gradu Zagrebu s troje i više djece sada se trajno ukida, a za postojeće korisnike skraćuje se do 7. godine djeteta (dosad je bilo do 15.) te se naknada roditelja reže – na 1000 kuna neto.

Tako bi se ukratko mogla sumirati nova “Odluka o novčanoj pomoći roditelja odgojitelja”, koju je u petak predstavila Gradska uprava, na čelu sa zamjenicom gradonačelnika Danielom Dolenec, a koja danas ide u javno savjetovanje. Inače, riječ je o mjeri koju koristi više od pet tisuća roditelja u Zagrebu, uglavnom majki, a koju je gradonačelnik Tomislav Tomašević privremeno ukinuo i obustavio nove prijave još u rujnu pod objašnjenjem da je ”preskupa”.

Riječ je o mjeri kojom je Grad Zagreb nudio naknadu nezaposlenim roditeljima troje ili više djece od kojih najmlađe još nije krenulo u školu. Oni koji su odlučili koristiti mjeru imali su pravo na mjesečnu novčanu pomoć u iznosu od 65 posto prosječne bruto plaće u Zagrebu za prvih osam mjeseci prethodne godine. Riječ je o mjeri kojoj je cilj bio povećati trend broja trećerođene djece.

Zbog te je pozitivne demografske mjere 19. studenog 2019. godine Grad Zagreb bio proglašen jednim od sedam prvih europskih gradova prijatelja obitelji. – istaknula je tada u priopćenju udruga Obitelji 3plus.

Ukidanje navedene mjere je u objavi na društvenim mrežama komentirao saborski zastupnik Mosta Zvonimir Troskot:

”Brisanjem povijesnih SVETINJA iskazanih na vukovarskim i braniteljskim muralima u Zagrebu, Gradska uprava na čelu s Tomaševićem, vrlo vjerojatno si je SAMA onemogućila sudjelovanje na obilježavanju 30. godišnjice pada Vukovara i Bogdanovaca. A da nije bilo tih momaka, Zagreb i Hrvatska bi pali u roku od par tjedana.

Nekima iz platforme Možemo očito smeta i jedan Zvonimir Boban koji se hrabro suprotstavio jugoslavenskom režimu koji je desetljećima maltretirao, protjerivao i ubijao neistomišljenike, uglavnom Hrvate. Kako to da je Zvonimir Boban postao problem, a pročelnik Ladešić nakon kampanje više to nije?

Gradski pročelnik za Upravu Ladešić odobrio je nelegalni statut i omogućio da se izvršna, nadzorna tijela i povjerenici u Dinamu biraju bez glasanja članova (nestatutarno!). Jedno od obećanja Tomaševića bio je razriješiti problem statuta i umjesto da se da otkaz osobi koja je odobrila nelegalni statut Dinama, neki članovi platforme Možemo bi obrisali sliku kapetana Zvonimira Bobana pod krinkom “nasilja”, a ostavila u sustavu osobu koja je nasilno naštetila i Zagrebu i Dinamu.

Očito je da iživljavanje nad Vukovarom i Zvonimirom Bobanom nije dalo dovoljnu zadovoljštinu. Jer na red su došli roditelji-odgojitelji i naša djeca. Vlada Republike Hrvatske, rebalansom proračuna odlučila je ne obnavljati grad. To je pokazatelj da grad Zagreb neće graditi vrtiće i škole i da se neće obnavljati vrtićka i školska infrastruktura. S današnjim potezom ukidanja mjere roditelj-odgojitelj, gradska uprava na čelu s Tomaševićem, bacila je nekoliko tisuća djece na cestu, a roditeljima poručila “snađite se sami” što će dovesti do ozbiljnog narušavanja cijelog sustava predškolskog odgoja s ogromnim pritiscima na odgojitelje, roditelje, djecu i vrtiće.

I prije današnjeg ukidanja mjere, nekoliko tisuća djece u Zagrebu je bilo već ostalo bez vrtića. Danas se nažalost taj broj povećao. Ovo je sve samo potvrda da se gradonačelnik bavi isključivo ideološko-svjetonazorskim pitanjima. Osim što je djecu danas bacio na cestu, najavljena su i dodatna poskupljenja komunalija, što će dodatno otežati život u Zagrebu. No ako je po Tomaševiću i njegovoj gradskoj upravi, roditelji i za poskupljenje komunalija “snađite se SAMI”!

S obzirom na ozbiljnost situacije u gradu Zagrebu u svim aspektima, s kojom se gradonačelnik očito ne zna nositi, vrlo brzo bi mu se samome mogla ostvariti rečenica koju je danas poručio roditeljima-odgojiteljima “otvaranja mogućnosti zaposlenja”, no ovaj put njemu ne više kao gradonačelniku našeg glavnog grada. komentirao je Zvonimir Troskot najnoviju odluku radikalno lijeve platforme Možemo.

Igor Peternel naglasio je u rujnu kako se Domovinski pokret protivi ukidanju te mjere.

– U zemlji u kojoj se navodno zalažemo za demografske mjere, u kojoj demografiju smatramo jednim od vitalnih problema za društvo, ne možemo si dozvoliti ukidanje mjere koja daje rezultate – poručio je istaknuvši kako se lani 28 posto više obitelji odlučilo za treće dijete zbog ove mjere.

– Ova je jedna od vrlo rijetkih mjera koja je za vrijeme bivšeg gradonačelnika bila vrlo transparentna. Mjera je to koja financijski vrednuje i ženu i njen rad kod kuće te čudi da i feministkinje, koje su okupljene oko Možemo, ne podržavaju tu mjeru – rekao je Peternel.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button