Domovina

Na stranu bošnjačke i srpske priče, BiH i njezine vladare prije osmanske okupacije istinski baštine samo Hrvati

Ni Srbi ni Muslimani (Bošnjaci) nisu nazivali vojne postrojbe u BiH (1991. – 1995.) po srednjovjekovnim bosanskim vladarima, a ni ostalim hrvatskim vladarima koji su često vladali cijelom Bosnom ili većinom te zemlje.

Na stranu bošnjačke i srpske priče, BiH i njezine vladare prije osmanske okupacije ISTINSKI BAŠTINE SAMO HRVATI, jer kada je došlo do rata u Bosni i Hercegovini 1992., otkrilo se tko ih simbolički baštini i osjeća povijesnim predcima.

Na stranu bošnjačke i srpske priče, BiH i njezine vladare prije osmanske okupacije istinski baštine samo Hrvati
www.crodex.net

HVO je po znakovlju i imenima vojnih postrojbi jedina prava povijesna bosanska vojska – Brigada ‘Stjepan Tomašević’ – Novi Travnik, Brigada ‘Kralj Tvrtko Drugi’ – Sarajevo, 50. domobranska pukovnija ‘Knez Domagoj’ – Čapljina, domobranska pukovnija ‘Hrvoje Vukčić-Hrvatinić’ – Prozor, Brigada ‘Kralj Tvrtko’ – Sarajevo, Brigada HVO ‘Kotromanić’- Kakanj, Brigada ‘Kralj Tomislav’- Duvno ili Tomislavgrad, bojna ‘Kulin ban’- Žepče, Brigada Kralj Petar Krešimir IV – Livno, Brigada ‘Hrvoje Vukčić Hrvatinić’- Jajce

Najvjerodostojniji način za odavanje počasti precima je dajući njihova imena’

“Najvjerodostojniji način za odavanje počasti svojim precima je dajući djeci njihova imena. To svi činimo. Naime, svojoj djeci dajemo imena njihovih predaka. Dovoljno je danas pogledati tko svojoj djeci daje  imena Katarina, Stjepan, Tvrtko i slično… Mislim da to govori puno toga o tradiciji”, istaknuo je povjesničar Ivo Lučić.

Za kraj ćemo podsjetiti na riječi uglednog sveučilišnog profesora Marka Dragića koji je u svojoj knjizi Posljednja bosanska kraljica, Katarina Kosača o njoj napisao sljedeće: “Kraljica Katarina Kosača omiljena je bosanska kraljica, a Hrvatice u Kraljevoj Sutjesci i danas nose crninu u znak žalosti za svojom kraljicom Katarinom”.

Padom Bobovca pobjegla je u Rim. Na vrelu Bosne Turci su joj pri bijegu iz zasjede zarobili djecu, odveli u Istanbul i islamizirali. Pateći za svojom djecom i kraljevstvom Katarina je umrla u Rimu 25. listopada 1478. Oporukom je Bosansko kraljevstvo u nasljedstvo ostavila Svetoj stolici, ukoliko se njezina djeca ne preobrate na katoličanstvo.

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button