Domovina

Na Mirogoju je danas pokopana Gizela Đureković

Na Mirogoju je danas pokopana Gizela Đureković, udovica hrvatskog političkog emigranta Stjepana Đurekovića, za čiju su likvidaciju osuđeni Mustač i Perković!

U devedesetoj godini života u Zagrebu je preminula udovica hrvatskog političkog emigranta Stjepana Đurekovića – Gizela Đureković. Posljednji ispraćaj bio je na Mirogoju. Jugoslavenske su vlasti Gizelu Đureković tretirale kao državnog neprijatelja, a ona je bila službenica u Ini u kojoj je radila sve do odlaska u mirovinu početkom 90-ih godina. Nikada se nije bavila politikom i borila se za pravdu.Nakon više od trideset godina dočekala je da budu osuđene ubojice njezinog supruga. Za ubojstvo njezinog supruga, njemački sud je na doživotne zatvorske kazne osudio udbaše Josipa Perkovića i Zdravka Mustača. Stjepan Đureković ubijen je kod Muenchena 28. srpnja 1983. godine, a udbaški ubojice i njihovi nalogodavci pravdu su izbjegavali sve do izručenja Njemačkoj 2014. godine, čemu su se tzv. političke elite u Hrvatskoj, zajedno s dijelom pravosuđa – protivile.

Gizela Đureković, o likvidaciji supruga saznala je na radijskim vijestima:

Za Stjepanovo ubojstvo saznala sam preko Radija Velika Gorica. Svima koji su me pokušali dobiti iz Njemačke, javljao se nepoznat muški glas – vjerojatno udbaš s pošte.

Nakon toga, kad me je Damir nazvao uvečer 29. srpnja 1983. kako bi mi javio da je Stjepan ubijen, prvo mu se javio muški glas – ali ga je ipak spojio sa mnom. Tog dana su me posvuda pratili. Dvojica su stalno stražarila ispred kuće.

Nakon očevog ubojstva, sin Damir otišao je iz Njemačke u Kanadu, u Calgary, zbog mogućnosti da i on bude žrtva. Pronađen je mrtav 10. rujna 1987.godine. Na žalost i Đurekovićev sin je postao žrtva zločinačke Udbe i za to do dana današnjeg – nitko nije odgovarao.

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button