Domovina

Na Facebooku vrijeđao ubijenu hrvatsku djecu . “Šteta što ih nismo više pobili”

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv mladića koji je vrijeđao osmero hrvatske djece ubijene u topničkom napadu bošnjačke Armije BiH na središte Viteza u ljeto 1993. godine.

Bošnjački mladić Samir Nukić iz mjesta Ključa je napisao niz uvredljivih statusa na društvenim mrežama u ljeto prošle godine, nedugo nakon što je mjesto masakra povodom 30. godišnjice ubojstva osmero djece posjetio i visoki međunarodni predstavnik Christian Schmidt.

Optuženi Nukić je žrtve nazvao “djecom škutorske nacionalnosti”, što je u lokalnom izričaju pogrdan naziv za Hrvate. Nije se zaustavio na tome, nego je u naknadnim objavama izrazio žaljenje što ih još više nisu pobili. 

Takve objave državno Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine ocijenilo je kaznenim djelom izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti.

“Objavama je izazvao uznemirenje”

U priopćenju Tužiteljstva BiH navodi se kako je Nukić i unatoč upozorenjima drugih korisnika društvene mreže nastavio “iznositi psovke i uvrede prema žrtvama”. Svojim objavama je izazvao uznemirenost primjerice kod Ivana Garića, koji je jedan od preživjelih u masakru u kojemu su mu ubijeni sestra i brat te kod drugih obitelji žrtava, tumači Tužiteljstvo BiH. 

”Nukić je tako javno poticao na nasilje ili mržnju usmjerenu protiv skupine osoba s obzirom na njihovu nacionalnu pripadnost, čime je počinio izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti”, ističe Tužiteljstvo BiH. 

U topničkom napadu Armije BiH na središte Viteza 10. lipnja 1993. ubijeno je osmero hrvatske djece. Najmlađa Augustina Grebenar imala je devet godina, a Sanja Garić je bila osamnaestogodišnjakinja. Do sada nitko nije odgovarao za taj zločin. U više navrata su se tim žrtvama poklonili i vodeći dužnosnici iz Republike Hrvatske . 

Udrugi Osmica koja se skrbi o sjećanju na žrtvu nedavno je blokirana Facebook stranica , a jučer su otvorili novi nalog. 

https://www.facebook.com/profile.php?id=61557004911320

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button