Domovina

Mostar: Hrvatski logoraši obilježili 30. obljetnicu raspuštanja logora tzv. Armije BiH

Paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca u utorak je kod spomenika poginulim braniteljima ispred Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače obilježena 30. obljetnica raspuštanja logora i razmjene hrvatskih logoraša iz logora Armije BiH “IV. osnovna škola” u Mostaru.

Predsjednik Hrvatske udruge logoraša HNŽ-a Željko Mikulić rekao je kako se o ovom logoru malo govori i zna, naglasivši da je u njemu poginulo 17 ljudi.

Kroz ovaj logor prošlo je oko 130 logoraša. Crveni križ zabilježio nas je prvi put 8. rujna 1993. godine, a na današnji dan razmijenjena su 73 logoraša, od kojih su tri bile ženske osobe, dodao je.

Kako je istaknuo, najmlađa žrtva imala je svega 17 godina, a najstarija 54 godine.

Mnoge su obitelji ostale ucviljene, mnoga su djeca ostala siročad. To vrijeme ne smijemo prepustiti zaboravu, ali jednako tako ne smijemo živjeti u mržnji, kazao je Mikulić.

Nakon polaganja vijenaca održana je premijera dokumentarnog filma koji govori o žrtvi hrvatskog naroda u Mostaru i okolici pod nazivom “Priče iz logora IV. osnovna škola”.

Mikulić je rekao da je film potkrijepljen činjenicama, da je edukativan te da nikoga ne vrijeđa.

U njemu su svjedočanstva 12 logoraša koji su smogli snage i hrabrosti da kažu svoja iskustva i to je vrhunac ovog filma, zaključio je Mikulić.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button