Domovina

Mijić:”UVIJEK KRADI NA VELIKO”

U akciji koju su u subotu pokrenuli Uskok i policija na meti istražitelja osumnjičeni su direktor u Ini Damir Škugor, predsjednik Hrvatske odvjetničke komore (HOK) Josip Šurjak, poslovni partner Goran Husić s kojim je suvlasnik tvrtke OMS Upravljanje, Škugorov otac Dane, te predsjednica uprave tvrtke Plinara istočne Slavonije Marija Ratkić. Ina je oštećena za oko milijardu kuna, a svim osumnjičenima je sudac istrage odredio istražni zatvor u trajanju od mjesec dana.

Na društvenim mrežama su brojne reakcije u vezi najnovije afere s Inom. U nastavku donosimo odličan komentar političkog analitičara i konzultanta Mate Mijića:

”Bog nam svojom sedmom zapovijedi kaže da ne krademo, ali ako se već oglušujemo o Njega, bolje je krasti na veliko nego na malo. Ne samo da se više okoristite, nego se i lakše izvučete. To potvrđuje niz afera u Hrvatskoj čiji su protagonisti prošli puno bolje od babe koja je na pazaru bez dozvole i fiskalnog računa prodavala odjeću svog pokojnog muža.

Zašto je tomu tako?

Prvo, da biste maznuli velike iznose morate biti u poziciji koja vam to omogućava. A biti na visokoj poziciji, pogotovo u zemlji poput Hrvatske, znači imati zaštitnike, a često i moćne suučesnike, te stoga i mogućnost utjecanja na pravosudne organe koji su, jel’ te, neovisni. Jadna baba to nema.

Drugo, kad vas uhvate u ozbiljnom lopovluku, ako ste iole pametni pa ste lovu sakrili, uvijek će se s vama nastojati nagoditi da vratite barem dio. Može i na rate, ali vratite dio da izgleda da i pravosuđe nešto radi. Dobar vam dio ostane za penziju.

Treće, prosječna Katica koja u najvećoj mjeri predstavlja javno mnijenje pojma nema što je to milijarda. To je “beyond her pay grade”. Ona zna što je jedan, što je deset, što je sto, što je tisuću, a sve iznad toga misaona je kategorija. “Katice, zamisli, ukrali su MILIJARDU!”. Njoj to baš ništa ne znači. Pogotovo ako su ukrali neki koji su njoj dali 500 kuna dječjeg doplatka ili podigli minimalac za 80 kuna. Katica zna što je 500, zna što je 80, a milijarda… time neka se bave “oni gore”.

A ti “gore” u hrvatskoj su povijesti uvijek krali i mešetarili. Bili oni naši, njihovi, crveni, crni, zeleni, ljubičasti; dok je narod životario, njima je bilo dobro. Katica je naučila da su oni kasta za sebe. Njoj više smeta to što je susjed kupio novu Daciu, nego što oni “gore” kradu. Njima “gore” uvijek je bilo bolje nego njoj, ali susjed Joža pružio se bome preko svake mjere. Misli ako ima novi auto da je svijet njegov. Bu ga tužila.

Zato ako nemate morala i želite se protupravno okoristiti, moj vam je savjet da idete do kraja. Kad vam dođe ukrasti pet tisuća, lupite se po prstima i strpite se. Mali lopov zaglavi, a strpljen – spašen.” napisao je Mijić.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button