Vjera

Trebate li dovoditi malenu djecu na misu?

Smeta li vam dječji plač u crkvi ili se možda brinete da Vaše uplakano dijete smeta drugima na misi? Prenosimo što o tome misle svećenici koji promišljaju o značaju djece za budućnost Crkve, kako njihovi vapaji podsjećaju na otajstvo križa te što u Bibliji piše o djeci. Sam papa Franjo je rekao: “Božji glas nalazi se u djetetovim suzama: nikada ne smiju biti izbačena iz crkve.”

Roditelji znaju da nije lako dovesti malo dijete na misu. Uvijek postoji mogućnost nenadane situacije s malenim djetetom. Možda će biti nemirno, možda će plakati ili smetati prisutnima.

Portal Catholic Link donosi što pojedini svećenici misle o dovođenju djece na misu. Prenosimo promišljanja vlč. Ryana Erlenbusha i vlč. Brada Doylea.

Vlč. Ryan Erlenbush smatra da bi oni koji ne mogu podnijeti glasan dječji plač tijekom mise trebali uzeti u obzir nekoliko stvari.

Djeca su budućnost župe. Njihovi glasni vapaji podsjećaju na nečujno jadikovanje duša u čistilištu za koje trebamo moliti. Buka koju proizvode uči nas strpljenju.

I ono najvažnije, Erlenbush podsjeća kako je Djevica Marija plakala u podnožju križa zbog Isusove žrtve i kako je sveta misa istinska žrtva koju je Krist ponudio jednom zauvijek na križu na Golgoti. Upravo zbog toga kada čujete dijete da plače za vrijeme mise neka vas te suze podsjete na otajstvo križa.

Vlč. Brad Doyle poziva sve da dovedu svoju malu djecu na misu jer ako mladi neće dolaziti na misu, Crkva neće opstati. U segmentu Coffee Talk with Fr. Brad na Catholic Life TV-u govori da mala djeca pripadaju na misu.


Isus to kaže u Pismu. ‘Pustite dječicu neka dolaze k meni; ne priječite im jer takvih je kraljevstvo Božje!’ (Mt 19,11).

“Imamo još jedan primjer. David u psalmu govori: ‘Jahve, Gospode naš, divno je ime tvoje po svoj zemlji, veličanstvom nebo natkriljuješ!” 

U ustima djece i dojenčadi hvalu si spremio protiv neprijatelja, da postidiš mrzitelja, zlotvora.’

“Time se želi reći da savršeno veličanje Boga proizlazi upravo iz usta djece i dojenčadi”, navodi Doyle.

I papa Franjo ima pozitivan stav prema djeci na misi te smatra da su dječje suze najbolja propovijed. Catholic Culture prenosi njegove riječi: “Djeca plaču, bučna su, ne prestaju se kretati. Ali zaista me iritira kada vidim dijete da plače u crkvi i netko komentira da mora izaći. Božji glas nalazi se u djetetovim suzama: nikada ne smiju biti izbačena iz crkve.”

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button