Domovina

Marijan Knezović: tri činjenice o BIH stanju

Mladi politički analitičar Marijan Knezović na društvenim mrežama objavuje kratki presjek stanja hrvatske politike i stanja u BiH kroz tri činjenice (u nastavku). Ovime se može još štošta dodati (npr. demografija), ali se svakako kao prioritet postavlja pitanje: je li izmjena izbornog zakona uopće izvjesna i ostvariva (i u kakvom obliku), što je alternativa, te, je li realno očekivati rješavanje problema od istih onih koji su hrvatski narod u BIH vratili u problem, odnosno u sadašnju poziciju (kao da nije prethodno obranjen, i to u krvi)?!

Tri činjenice o trenutnom stanju u BiH:

1. Hrvatsko političko vodstvo u BiH jasno pokazuje kako nema plan(ove) za rješavanje situacije već se kao i dosad lagano uzdaju da ću drugi rješit naše probleme umjesto njih koji su za to plaćeni. Tako da bez obzira na to što pokušavaju stvoriti privid ozbiljnog rada, tu nema ni taktike, a kamoli strategije.

2. Ne, (uskoro) neće biti nikakvog rata i nikakvog otcjepljenja Republike Srpske, ne znam kako itko više može nakon 20 godina, u kojima svako malo sluša istu priču, i dalje vjerovati u nju. Ono što se može dogoditi je to da se u BiH krene voditi mini verzija “Hladnog rata” i kada ta faza dođe, a doći će, to će biti faza u kojoj će BiH ostati začahurena jako dugo jer nitko od tri strane neće imati rješenja za takvo što.

Marijan Knezović,
Slika: podjela elektroenergetskog sustava BiH

3. Hrvati u BiH nikada nisu bili u boljoj poziciji. Da, zvuči neobično, nemamo ni svoje zajamčene predstavnike. S druge strane, napokon imamo priliku definirati naše dugoročne unutarpolitičke i vanjskopolitičke ciljeve i iskoristiti difuziju mežu bošnjačkim političarima jer se Sarajevo više nego ikad troši i na Srbe, uz to što daju sve od sebe cijelo vrijeme da prvo politički neutraliziraju Hrvate.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Back to top button