Domovina

Lovrinović raskrinkao vladine obmane o euru

Vlada i HNB u svojoj političkoj propagandi stalno ponavljaju slijedeću tvrdnju:

Ulaskom u eurozonu kreditni rejting Hrvatske bi se značajno poboljšao i jeftinije bismo se zaduživali.Primjer Grčke najbolje oslikava tu zabludu i obmanu. Neposredno prije uvođenja eura Grčka je imala dobar kreditni rejting (A2). Nastupom velike financijske krize njen kreditni rejting se drastično pogoršava i postao “smeće” pa je u 2012.g. kamata na njene 10 godišnje obveznice dostigla astronomskih 35%.

U isto vrijeme Njemačka je svoje obveznice prodavala uz kamatu od 3.5%. Ogromne kamatne stope drastično su povećale javni dug Grčke koji je danas dostigao najvišu povijesnu vrijednost od 205% BDP-a. Grčkoj nema spasa.Zaključak: i nakon uvođenja eura ostaje velika razlika u troškovima zaduživanja i kreditnom rejtingu među zemljama.Pozivamo Vladu i HNB da ne šire lažne vijesti u javnosti.

Druga obmana koju koristi propagandni aparat Vlade i HNB-a jest da bi Hrvatska uvođenjem eura dostigla veći standard i brži razvoj. Taj pokazatelj se mjeri kada se BDP podijeli po glavi stanovnika i koji je korigiran za stopu inflacije. Dakle, pokazatelj je realni BDP po glavi stanovnika i to je temeljni indikator ekonomskog razvoja svake zemlje.
Nažalost, priloženu tablicu niti Vlada niti HNB nisu nikada prezentirali našoj javnosti jer bi se očito vidjelo o kakvoj je njihovoj obmani riječ.


Zaključci na temelju tablice

Najbogatije zemlje poput Njemačke i Nizozemske još su bogatije i stabilno se razvijaju od 2002- 2020.g.
Italija, Španjolska i Grčka koje su uvele euro bilježe pad BDP-a po glavi stanovnika u istom razdoblju.
Češka, Poljska i Mađarska koje nisu uvele euro zabilježile su najveći porast BDP-a po glavi stanovnika u istom razdoblju.
Zar treba još nešto objašnjavati, osim zaključiti da se Vlada i HNB služe lažima kako bi uveli euro koji bi nas vodio putem prema Grčkoj, Italiji i Španjolskoj.

Italiji je u istom razdoblju realni BDP per capita pao sa 27.960 na 24.890 eura. A tako su velika očekivanja i snove imali prilikom uvođenja eura. Kakvo razočarenje!

I zato – NE euru! Pod svaku cijenu sačuvati našu KUNU. navodi Ivan Lovrinović.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button