Domovina

Lauc: Sada je bitnije cijepiti se protiv gripe, nego Covida

Država nema pravo nikoga prisiljavati na cijepljenje i ucjenjivati. To je pogrešno

Molekularni bilog Gordan Lauc jedan je od 12 znanstvenika koji premijera Andreja Plenkovića savjetuje o koronakrizi.

U proteklim mjesecima Gordan Lauc koji je uz Nenada Bakića možda jedan od najzaslužnijih što u Hrvatskoj živimo koliko toliko normalno, izložen je konstantnim napadima od tzv. mainstream medija i raznoraznih interesnih lobija jer se zalaže za potpuno ukidanje svih mjera i Covid potvrda u borbi protiv pandemije Covid 19 .

Gordan Lauc je odmah na početku gostovanja u HRT-ovoj emisiji Nedjeljom u 2 voditelju Aleksandru Stankoviću kazao da unutar znanstvene zajednice svi normalno komuniciraju i surađuju, a u medijima, kaže, to izađe drugačije.

Ponovno je istaknuo je da virus neće nestati, a pitanje je da li bilo kakve mjere na razini države bitno mijenjaju tijek epidemije. Znanstvena istraživanja pokazala su da sve nametnute mjere, uključujući zabranu napuštanja domova, usporava širenje epidemije za 10%, a ne smanjuje broj zaraženih.

Mi smo sad svi prihvatili, ovaj virus je tu i svi ćemo se zaraziti. Ne možete ga izbjeći, virus se širi zrakom, ne možete ga u idućih šest mjeseci izbjeći. Možemo se cijepiti, time ćemo minimalizirati ukupan broj žrtava. Država mjerama može rastegnuti tijek epidemije. Nikoga ne može spasiti, a radi štetu. Bilo što što napravi mlađa populacija može utjecati samo na 7 posto, koliko je udio mlađe populacije u umrlima – rekao je Lauc. 

“Ja mislim da je dobro cijepiti se, ali ja neću nikoga nagovarati. Ja se protiv antivaksera izravno borim zadnjih 15 godina. Agresivne kampanje vladaju u svijetu, ne hrvatske, stvorila je veliki otpor. Antivaksera je iznimno malo, ne treba ih stvarati. Država nema pravo nikoga prisiljavati na cijepljenje i ucjenjivati. To je pogrešno”,”, govori Lauc. 

Cijepiti se je manji rizik nego preboljeti. Neki ljudi se boje i treba im dati pravo da se boje. Ali s druge strane, virus ima puno više tog proteina. Imamo cjepivo s malo proteina i virus s puno više proteina. Puno se bolje cijepiti nego zaraziti – rekao je i dodao da država nema pravo nikoga prisiljavati na cijepljenje i ucjenjivati. 

Na pitanje preporučuje li ljudima da se cijepe i protiv gripe kaže: “Apsolutno. Jako je važno cijepiti se protiv gripe, možda čak više nego covida u ovom trenutku”, rekao je Lauc. 

https://www.facebook.com/watch/live/?ref=watch_permalink&v=396945265293480&t=1213

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button