Domovina

Kuščevićeva bahatost na suđenju: Prisjetimo se kako je s Plenkovićem ukrao referendum Narod odlučuje

Bivšem HDZ-ovom ministru Lovri Kuščeviću počelo je suđenje za navodne zlouporabe položaja i ovlasti u vrijeme dok je bio načelnik općine Nerežišća. Kuščević se jednako bahato kao kad je s Andrejem Plenkovićem ukrao referendum Narod odlučuje ponašao i u sudnici.

U jednom trenutku Kuščeviću je, kako javlja Slobodna Dalmacija, očito bilo toliko dosadno da je surfao po internetu na mobitelu, a kad ga je sudac upozorio da ukloni mobitel, pitao je može li izaći van dok se optužnica čita.

Prisjetimo se Kuščevićeve bahatosti i krađe referenduma.

Onemogućavanje referenduma GI Narod odlučuje

Građanska inicijativa Narod odlučuje dva tjedna prikupljala je potpise za izmjenu Ustava i predala u lipnju 2018. Hrvatskome saboru Zahtjev za raspisivanje referenduma za pravedniji izborni sustav.

Za prvo referendumsko pitanje, o promjeni praga za ulazak u Sabor i načina biranja zastupnika, prikupili su 405.352 tisuća potpisa, a za drugo, ono o glasovanju manjina u Saboru, 407.469 tisuća potpisa.

Prebrojavanje potpisa još nije niti počelo, a Lovro Kuščević obznanio je kako se u proces provjere potpisa uključuje još jedna institucija – APIS (Agencija za podršku informacijskim sustavima i informacijskim tehnologijama).

Vlada Andreja Plenkovića tek tri mjeseca nakon što su potpisi predani Saboru objavila je kako inicijativa Narod odlučuje nije skupila dovoljno potpisa za referendum i pravednijem izbornom sustavu, odnosno da je od 412.325 potpisa za prvo referendumsko neispravno 40.875 potpisa, a za drugo je neispravnih 40.666 od ukupnih 407.835 potpisa, dok je GI Narod odlučuje početkom 2019. objavila kako su kontrolne liste navodno nevažećih potpisa uništene rezačem papira, dok digitalne kopije ne postoje, stoga je onemogućena pravedna provjera potpisa i njihova revizija.

Kaznena prijava

Godine 2018. GI Narod odlučuje kazneno je prijavila nepoznatu osobu za zloporabu dužnosti i krađu potpisnih knjiga kod prebrojavanja potpisa za dva referendumska pitanja te inicijative, kao i Lovru Kuščevića.

Nakon što je je USKOK započeo prvu istragu moguće Kuščevićeve malverzacije s nekretninama iz GI Narod odlučuje poručili su:

“Ako se istražuje Kuščevićeva zloupotreba lokalne političke funkcije – za malverzacije sa zemljištem, zašto se ne istražuje zloupotreba državne političke funkcije za malverzaciju s potpisima hrvatskih birača – krađu referenduma o promjeni izbornog sustava? Prema tvrdnjama Ministarstva uprave nedostaje samo 0,88 posto potpisa za prvo, odnosno 2,02 posto potpisa za drugo referendumsko pitanje, a bivši ministar je onemogućio naknadnu provjeru svega što je njegovo Povjerenstvo radilo (koju je premijer Plenković bio obećao na sjednici Vlade 17.10.2018.), uništio kontrolne liste – dokaze o tome zašto su potpisi odbačeni i zabranio saborskim zastupnicima uvid u potpise – očekujemo ponovno brojenje potpisa hrvatskih birača u nazočnosti promatrača”.

Iako su Kuščević i Rimac otišli, Plenković još uvijek nije omogućio pregledavanje potpisa.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button