Izbor uredništva

Kongo je utvrdio da je dokumentacija o posvajanju – lažna!

Optuženi su za nezakonito pritvaranje i provedene su istrage, a kongoanske vlasti su utvrdile da je njihova dokumentacija lažna

Na sjednici UN-ovog Odbora za prisilne nestanke održanoj u utorak, Dickson Matembo, državni tajnik zambijskog ministarstva unutarnjih poslova i unutarnje sigurnosti te voditelj izaslanstva kazao je da su kongoanske vlasti potvrdile da je dokumentacija osmero hrvatskih državljana koji u Zambiji čekaju ročište na visokom sudu – lažna.

Dodao je i da ovo ”nije bio prvi put da je ova skupina s djecom prešla granicu”.

Španjolski predstavnik i izvjestitelj Odbora za prisilne nestanke, Juan Pablo Alban Alencastro, osvrćući se na članak 25. Konvencije o zaštiti djece, rekao je da je Povjerenstvo dobilo informaciju da su u Zambiji uhićene osobe hrvatske nacionalnosti u slučaju nezakonitog međunarodnog posvojenja.

https://cdnapisec.kaltura.com/p/2503451/embedPlaykitJs/uiconf_id/49754663?iframeembed=true&entry_id=1_ohot58ny

”Zambijski granični službenici pregledali su njihovu dokumentaciju i kontaktirali službenike Konga. Ta su djeca došla iz sirotišta.

Ovo nije bio prvi put da je ova skupina s djecom prešla granicu. Optuženi su za nezakonito pritvaranje i provedene su istrage, a kongoanske vlasti su utvrdile da je njihova dokumentacija lažna. Vlasnik sirotišta iz kojeg su prikupljena ta djeca bio je u bijegu, a slučaj je sada na sudu.

Djecu je zaštitilo Ministarstvo zajednice i socijalne skrbi, u suradnji s kongoanskim vlastima nadležnim za skrb o djeci. Morali bi biti predani kongoanskoj vladi.

Zatvorska pravila omogućila su zatvorenicima, posebice strancima, pristup informacijama i pravnim savjetima. Ako zatvorenik nije bio Zambijac, imali su pristup konzularnim predstavnicima. Nakon prijema osobe u zatvor, Zakon o zatvorskoj službi ovlastio je službenika zaduženog za određeni popravni dom da zatvoreniku pruži informacije.

Postojala je knjiga pritužbi i zahtjeva zatvorenika u koju su imali pravo nadležnom službeniku podnijeti zahtjeve za informacijama ili sastancima s osobama. Nadležni službenik kontaktirao je tražene osobe i omogućio pristup. Za zahtjeve stranaca, obavljene su daljnje radnje s njihovim veleposlanstvima i jesu li informacije dostavljene tim institucijama.

Izvor: narod.hr

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button