Zanimljivosti

Kardinal Pell nedužan je optužen za zlostavljanje te je godinu dana proveo u zatvoru

U slučaju Sotin još ne postoji presuda, a kardinal George Pell, preminuo u siječnju,  je nedužan bio optužen, osuđen i u zatvoru.

Proteklih tjedana u medijima se raspravlja o navodnoj zaštiti pedofila za koju se optužuje đakovačko-osječkog nadbiskupa i metropolita mons. dr. Đuru Hranića.

Međutim, kako se čini po zasad dostupnim informacijama, mons. Hranić je poštovao sve procedure i zakone. U slučaju Sotin još ne postoji presuda, a kardinal George Pell, preminuo u siječnju,  je nedužan bio optužen, osuđen i u zatvoru.

Novinar Hrvoje Šimičević u tjedniku Novosti koje izdaje Srpsko narodno vijeće za izdavača, kako u Impressumu stoji – Milorada Pupovca, objavilo je serijal tekstova o zataškavanju navodnih slučajeva pedofilije u Sotinu od strane mons. Hranića. Serijal tekstova financiran je sredstvima GONG-a, a u žiriju za dodjelu sredstava je i novinarka Slavica Lukić, nevjenčana supruga Milorada Pupovca. O svemu se na konferenciji za novinare očitovao mons. Đuro Hranić.

Novosti pišu kako je nadbiskup Hranić je ”zbog niza eklatantnih propusta 2020. prijavljen Vatikanu’‘ i prejudiciraju hoće li Sveta Stolica utvrditi nadbiskupove propuste u postupanju s prijavljenim slučajevima pedofilije.

Naime, Apostolska nuncijatura u RH 9. ožujka ove godine izvijestila je: ”da je nadbiskup Hranić poslao rezultate predistrage u vezi s predmetnim slučajem Dikasteriju za nauk vjere (u studenom 2018.,), te da je (u prosincu 2017.) Đakovačka nadbiskupija Državnom odvjetništvu u Vukovaru dostavila sve podatke kojima raspolaže za pokretanje građanske istrage” te da je Dikasterij za biskupe zaključio ”da se nadbiskupu Hraniću ne može pripisati optužba za ‘opstruktivno ponašanje’ s obzirom na to da je poštivao opće kanonske norme i Smjernice Hrvatske biskupske konferencije”.

Dakle, Vatikan je zaključio da je nadbiskup Hranić sve napravio kako je trebalo. Isto je ponovljeno prije nekoliko dana, kad je Apostolska nuncijatura u RH poručila još jednom kako je nadbiskup Hranić poštovao zakone.

Prisjetimo se ovom prilikom kardinala Georgea Pella, preminulog u siječnju, a koji je nedužan bio optužen, osuđen i u zatvoru.

Kardinal Pell nedužan je optužen i osuđen za zlostavljanje 13-godišnjaka

Pell je osuđen u prosincu 2018. godine. Po pet točaka optužnice za zlostavljanje dvojice 13-godišnjaka. Tužiteljstvo je tvrdilo da se zlostavljanje dogodilo u sakristiji i na hodniku katedrale sv. Patrika u Melbourneu. Sredinom devedesetih. U zatvoru je proveo duže od godinu dana. Nije mu bilo dopušteno služiti misu. Visoki australski sud srušio je osuđujuću presudu i oslobodio australskog kardinala svih optužbi. Dokazano je da se zlostavljanja za koja je optužen ni na koji način nisu mogla dogodili na mjestu i u vremenu u kojem je tvrdila lažna žrtva i Tužiteljstvo.

U medijima se stvorila ogromna hajka na kardinala Pella.  Australski i međunarodni mediji proglasili su ga krivim i prije donošenja presude. Vrhovni sud Australije jednoglasno je poništio nepravomoćnu presudu kardinalu Pellu i proglasio kardinala nevinim čovjekom.

Kardinal Pell 2020. oslobođen svih optužbi za zlostavljanje

Podsjetimo, Visoki australski sud početkom travnja 2020. oslobodio je kardinala Pella koji je izvršavao kaznu od 6 godina zatvora zbog zlostavljanja maloljetnika, ukinuvši presudu Prizivnoga suda koja je donesena u kolovozu 2019. i koja je potvrdila odluku suda u Melbourneu iz prosinca 2018. godine. Slobodan je napustio zatvor, te otišao u jednu vjersku ustanovu u Melbourneu, kako je naveo Vatikanski radio.

Sedam je sudaca australskog najvišeg suda jednoglasno donijelo pravorijek da se zločin nije mogao dogoditi na način na koji se tvrdilo te su naložili kardinalovo oslobađanje.

Kardinal Pell je nakon odluke Visokoga suda istaknuo da se neprestano izjašnjavao nevinim. I da je nepravda koja mu je bila nanesena, sada ispravljena. Osvrnuvši se na čovjeka koji ga je lažno optužio, a koji je devedesetih godina bio ministrant u melburnškoj katedrali, kardinal je rekao da prema njemu ne osjeća nikakvu ljutnju. Također je zaželio da njegova oslobađajuća presuda ne izazove dodatne boli. 

Napomenuo je da je istina temelj dugoročnog ozdravljenja. I da je istina jedini temelj pravde. Jer, pravda znači istina za sve.

Kardinal je zahvalio svojim odvjetnicima i svima koji su molili za njega, te su mu pomagali i tješili ga u tom teškom vremenu. U ime Australske biskupske konferencije, predsjednik, nadbiskup Mark Coleridge, istaknuo je da će oni koji vjeruju u kardinalovu nevinost sa zadovoljstvom prihvatiti presudu Visokog suda. No, za suprotnu stranu bit će pogubna. Napomenuo je pritom da je nepokolebljiva zauzetost Crkve za sigurnost djece, te za učinkovit odgovor preživjelima i žrtvama seksualnog zlostavljanja maloljetnika.

Sveta Stolica je u cijelom tom događaju uvijek prihvaćala odluke australskih sudaca, ističući najviše poštovanje prema pravosudnim vlastima u njihovim različitim stupnjevima, no iščekujući daljnji razvoj postupka. 

Sveta Stolica je u raznim izjavama podsjećala da je kardinal uvijek isticao svoju nevinost i pravo na obranu sve do posljednjeg stupnja pravde, neprestano je potvrđivao svoju blizinu žrtvama seksualnog zlostavljanja i obvezu nadležnih crkvenih vlasti da procesuira članove klera koji su za to odgovorni.

Izvor: narod.hr

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button