Domovina

Je li Severina pokrenula hajku na Buljan Flander?

Odluka Općinskog građanskog suda u Zagrebu kojom je, zbog hajke koju je portal H-alter provodio prema zagrebačkoj Poliklinici za zaštitu djece i njezinoj ravnateljici Gordani Buljan Flander, zabranio tom portalu da piše o Poliknici i njezinoj ravnateljici, izazvao je val osuda, kako od medija, tako i od političkih vlastodržaca, koji se inače ne bi smjeli miješati pravosudne odluke.

Uplitanje premijera Plenkovića, ministara te zagrebačkog gradonačelnika Tomaševića stvorilo je pritisak zbog kojega je ravnateljica Buljan Flander u četvrtak podnijela neopozivu ostavku.

”Kako ću predstavljati ustanovu bez podrške gradonačelnika? Konačni pravorijek suda čekam. Kao građanka sam iskoristila ono što mi pruža zakon, a to je zaštita od blaćenja, dezinformacija, linča jer smo bili izloženi neviđenom javnom linču”, poručila je Buljan Flander u četvrtak.

Severina, koja je zanemarivala dijete, bila je poticaj za hajku na sustav?

Podsjetimo, sudski postupak pokrenut je u vezi sa serijom članaka novinarke Jelene Jindre na H-alteru pod naslovom: “Sustav za zaštitu ili zlostavljanje djece?”, a u kojemu se provodi hajka nad spomenutom zagrebačkom klinikom i njezinim djelatnicima.

Među tekstovima u toj seriji jest i intervju s pjevačicom Severinom Vučković, kojoj je oduzeto skrbništvo nad njezinim sinom i predano njegovom ocu, Milanu Popoviću.

Odluku o tome donio je Općinski građanski sud u Zagrebu 2019., a mediji su tu odluku danima napadali te pokušavali obezvrijediti rad sutkinje koja je tu odluku donijela.

“Medijski je prostor korišten kako bi se obezvrijedio sudački integritet sutkinje Golub čak i na osobnoj razini, a kojemu je namjera očito i vršenje neprimjerenog i nedopuštenog pritiska, kako na njezin rad, tako i na rad Županijskog suda koji će odlučivati u žalbenom postupku. Sudac donosi odluku prema činjenicama utvrđenim u postupku, temeljem provedenih dokaza uz primjenu prava i svog slobodnog sudačkog uvjerenja, vodeći se pri tome, iznad svega, najboljim interesom djeteta o kojem u konkretnom slučaju odlučuje, s obzirom da je izostao sporazum njegovih roditelja.

Kako je za donošenje odluke u obiteljskim predmetima potrebno stručno znanje koje nije pravno (medicina, psihologija, sociologija …), a kojim sudac kao pravnik ne raspolaže, nužna mu je pomoć drugih stručnjaka – socijalnih radnika, psihologa i sudskih vještaka.

Odluka se donosi na temelju savjesne i brižljive ocjene svih provedenih dokaza, a sudac je ne donosi zato što je netko majka djeteta, a netko otac, niti zato da dobije naklonost roditelja kojem su mediji dostupni, niti javnosti, niti politike ili nekih drugih interesnih skupina”, stoji u tadašnjem priopćenju Općinskog građanskog suda u Zagrebu.

Zagrebačka škola koju je pohađao Severinin sin Aleksandar, Severinu je desetak puta prijavljivala Centru za socijalnu skrb i Gradskom obrazovanju zbog zanemarivanja djeteta.

U opsežnom intervjuu s novinarkom Jelenom Jindrom za H-alter, Severina govori o borbi za skrbništvo nad sinom i odnosu s djetetovim ocem Milanom Popovićem. Pjevačica je prikazana kao žrtva zajedničkog djelovanja Milana Popovića i nadležnog sustava, a pri tom spominje i ravnateljicu Klinike za zaštitu djece i mladih, Gordanu Buljan Flander.

Ima li hajka na Buljan Flander veze s njezinom suradnjom s Hrvatskim katoličkim sveučilištem?

Pri tom nije stavljen naglasak na optužbe za Severinino zanemarivanje djeteta, na koje je upozoravala i škola, a koje su vjerojatno bile razlog da se Severini oduzme skrbništvo nad djetetom.

“Od prvog teksta, a posebno nakon intervjua sa Severinom Vučković, u redakciju H-Altera stižu deseci i deseci pisama „običnih“ ljudi, uglavnom majki, koje u bitnome potvrđuju ono što je Severina rekla: sustav za zaštitu djece i obitelji podložan je korupciji i klijentelizmu, pojedinci unutar sustava umreženi su i s politikom i s podzemljem, a tzv. teorija otuđenja od roditelja posebno je podložna zloupotrebama, posebno nepravedna i nasilna, na prvom mjestu, prema djeci.

U suštini svih tih pisama iz kojih se vidi da je priča uvijek ista, a sada je potvrđuje i veliki broj žrtava sustava, uvijek je ista i tema: onaj roditelj koji ima društvenu, političku ili financijsku moć, čak i kad je zlostavljajući roditelj, često dobiva podršku sustava i uz njegovu pomoć nastavlja zlostavljati dijete i drugog roditelja.” – napisala je na H-alteru novinarka Jelena Jindra nakon intervjua sa Severinom.

Je li okršaj pjevačice Severine Vučković s bivšim partnerom Milanom Popovićem zbog skrbništva nad djetetom bio razlog zbog kojeg je pokrenuta hajka protiv sustava na portalu H-alter?

Zanimljiv je još jedan detalj. Poliknika za zaštitu djece i mladih koju je vodila Buljan Flander potpisala je suradnju s Hrvatskim katoličkim sveučilištem, što joj također zamjera novinarka Jindra koja u 2. nastavku svoje serije tekstova piše:

“Ispred ili iza svega nabrojenog je i Kaptol. Naime, dok je 2002. godine G. Buljan Flander osnivala Polikliniku, zahvaljujući podršci tzv. “snažnih žena SDP-a” (Milanka OpačićIngrid AntičevićGordana Sobol) i Milana Bandića i Zvonimira Šostara, javno je redovito isticala da kao katolkinja misli da je “cijelo hrvatsko društvo previše pod utjecajem Crkve”. Od tada se i G. Buljan Flander društveno prilagodila: edukator je nadbiskupija, vjeroučitelja, župnika, studenata katoličkih bogoslovnih fakulteta u Zagrebu, Splitu, Đakovu i Sarajevu.

Na zoom-edukacijama, koje održava za vrijeme radnog vremena iz ravnateljskog ureda, mijenja umjetničke slike sakralnih motiva. Krunicu više ne skriva u odjeći. Poliklinika je među prvim javnozdravstvenim ustanovama potpisala Sporazum o suradnji s Hrvatskim katoličkim sveučilištem. A od 1.ožujka 2021. , uz blagoslov kardinala Josipa Bozanića, sudjeluje i u radu Centra za promicanje dobrobiti ranjivih osoba Hrvatskog katoličkog sveučilišta.”

Je li i suradnja s HKS-om jedan od razloga zbog kojega se H-alter okomio na Buljan Flander?

Dolaskom nove vlasti svi iz koji su proistekli iz bivše su očito na listi za odstrel, apsolutno nije upitna njihova stručnost nego se radi o klasičnoj čistki. Nekakav portal s dvoje samozvanih novinara (najvjerojatnije ljevičarskih aktivista) htio objaviti nešto iz 2005. godine, a sudska zabrana im je došla super da bi medijski ljevičari i drugi mediji digli buru oko situacije zanemarujući apsolutno o čemu je H-Alter portal pisao i dali su navodi uopće istiniti, jedini cilj je bi čistka i uklanjanje ravnatelja i upravnog vijeća, to je najveća moć ljevičarskih medija.

Bas nas zanima kako bi reagirali da je isti sud npr. zabranio redakciji Bujice da se bavi Srpskim narodnim vijećem.

Koliko gorljivo bi tada ovi isti zazivali svetost slobode medija i stali u obranu novinarskih prava Bujice da propituje ulogu SNVa. Ne ulazimo u presudu, ali čim oni složno nešto brane odmah imamo stanovitu rezervu prema branjenom.

Tko je gledao jučer HTV i tu “novinarku” H-alter, koje je sve promovirala, vidio je jednu ne previše pametnu ženu, ali neizmjerno prostu, agresivnu, netolerantnu, nametljivu, osoba koje je uživala u svojoj novostečenoj važnosti. Vidjelo se da bezrazložno napada smirene i argumentirane sugovornice u studiju od sutkinje, psihologinje, socijalne radnice koje su sve dokazale i pokazala da poznaju problematiku za razliku od novinarke koja je svoju inferiornost nadoknađivala bezobrazlukom, etiketiranjem, stalnim upadanjem u riječ, pokušajima da ona vodi emisiju i dokazala je da uopće nije dorasla zadatku i da nije niti približno savladala niti ušla u problematiku u koju se uključila. Dno dna novinarstva, ali to je i normalno u nas.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST
Izvor
narod.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button