Nogomet

Igra li se nogomet se radi navijačkih skupina ili radi nogometa !?

Nogomet se ne igra radi navijača! Nogomet se igra radi nogometa!

Ima stara izreka koja kaže „ono što desetorica sagrade jedan može srušiti“. Ova izreka vrijedi u
slučaju hrvatskog nogometa.

U odnosu na (ipak mali) broj stanovnika Hrvatske, još manja ali vrijedna skupina stručnih nogometnih djelatnika je u proteklih petnaestak godina napravila nogometno europsko i svjetsko čudo. To treba jasno i glasno reći. Ništa vrijedno ne dolazi preko noći pa se tek s vremenskim odmakom može ocjenjivati nečiji rad.

Piše: Ante Horvat

S takvim vremenskim odmakom napokon treba reći da je taj mali broj hrvatskih profesionalnih nogometnih djelatnika zaslužio da im se oda priznanje, i to sve do onog najmanjeg po nogometnim klubovima. Zašto im odati priznanje? Zato što su uložili svoje znanje, vrijeme i život stvarajući vrhunske nogometaše koji su svoj domovini vratili uloženo u njih medaljama sa svjetskih prvenstava, te na taj način Hrvatsku pozicionirali na nogometnoj karti svijeta u sami vrh. Proslavili su našu zemlju, zastavu i boje, i učinili nogometnu reprezentaciju Hrvatske miljenicom ovoga sporta. O promociji Hrvatske i različitim pozitivnim učincima iste ne treba niti govoriti.
Naši stari prekaljeni sportski novinari nas desetljećima „u zdrav mozak“ svojim nebulozama, sa
sumnjivim motivima, filuju različitim pričama i definicijama ove sportske igre. Jedna od njih je da se
nogomet igra radi navijača. To je najveća uvreda svakom razumnom čovjeku a i nogometu. Ne!
Nogomet se ne igra radi navijača! Nogomet se igra radi nogometa!

A nogomet se gleda radi ljepote ove igre i uživanja u gledanju i ambijentu koji nude nogometni stadioni. Svaki klub ima svoje navijače, odnosno ljude koji se se identificirali s klubom i uživaju kad njihov omiljeni klub pobjeđuje, ali isto tako poštuju sportsku i fer igru i plješću boljemu na kraju utakmice! Dva sata provedena na stadionu u društvu sinova, unuka i prijatelja, te uživanju u nogometnom ambijentu navijajući za svoj klub, je jedini smisao i vrijednost toga događaja. To su oni istinski navijači koji na utakmicu dolaze sa zastavama, šalovima, kapama; s pjesmom i sportskim duhom.
Međutim, nogometu su se prilijepili pojedinci i skupine koji nemaju nikakve veze s ovim gore
napisanim. Njihovi motivi su katastrofalni. Agresije, neredi, razbijanja, paljenja, tuče, fizičko nasilje sa
nerijetko i smrtnim ishodima.

Takve naši novinari, političari i policija nazivaju navijačke skupine. Zbog tih razbojnika svaki nogometni događaj poprima obrise ratnog stanja. Angažira se ogroman broj policajaca da bi normalne ljubitelje nogometa čuvali od tih navijačkih skupina. I stvar se ponavlja iz desetljeća u desetljeće, iz godine u godinu, iz utakmice u utakmicu. Ti razbojnici se često predstavljaju kao heroji. Novinari o njima i njihovim dekorima pišu bajke, a političari i policija različitim eufemizmima opravdavaju njihovo ponašanje. Te skupine nisu nikakve herojske skupine, nego skupine kukavica i bezumnika iskorištenih za nečije prikrivene ciljeve. Dokaz tomu su slike tih skupina kad ih policija uhvati. Svi do jednog su stavili kapuljače na glavu da bi prikrili svoj identitet. Heroji hodaju uspravno i ginu uspravno. I kad su krivi preuzimaju odgovornost i snose posljedice svog nedjela. Ove skupine su nažalost skup nesretnika kojima država dopušta da i kroz takozvane navijačke skupine dodatno uništavaju svoje, tko zna iz kojih razloga, uništene živote.

Divljaštvo koje prati nogometne utakmice nikako da prestane, a to nam jasno govori da strukturama na vlasti takvo stanje odgovara. Uostalom, sijanje kaosa vlastima je neophodno za ostvarenje Agende 21 pa se tu „navijačke“ skupine idealno uklapaju. Doduše, tek su mala, ali korisna kockica u tom mozaiku. Jer kad bi htjela, svaka vlast tom barbarstvu može stati na kraj bez obzira na kompleksnost fenomena. Međutim, za donijeti drastične mjere treba imati savjesne političare koji će založiti sebe za dobrobit naroda. Imamo li takve političare na vlasti. Nemamo!

Zato na izborima birajmo druge.

* Mišljenja iznesena u kolumnama osobna su mišljenja njihovih autora i ne odražavaju nužno stajališta uredništva portala crodex.net.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button