Izbor uredništvaMagazin

(VIDEO) Hrvatski dokumentarac o rijekama Hrvatske osvaja Europu, a odbili ga financirati HRT i HAVC

Ovaj jedinstveni dokumentarac o rijekama Hrvatske možete pogledati i ovdje:


Dokumentarni film Rijeke Hrvatske uspješno prikazuje po europskim televizijama. Do sada je objavljen na TV ARTE koja pokriva područje Francuske i Njemačke s milijunima gledatelja. Film su otkupili državna talijanska televizija RAI te španjolska RTVE, a uskoro će biti prikazan i na ostalim televizijama.

Film je u potpunosti djelo hrvatskih autora.

Film je djelo Gorana Šafareka, biologa, istraživača svjetskih prašuma, putopisca i snimatelja s iskustvom svjetski poznatih produkcija poput BBC-a i Nat GEO. Glazbu potpisuje dobitnik Porina Dalibor Grubačević, dok je producentica Diana Bartolić, svi iz Koprivnice.

Film prikazuje prirodu naših rijeka, od dravskih sprudova i strmih obala, s rijetkim pticama, poplavnih područja Dunava i Save s ogromnim brojem životinja i biljaka, naših krških rijeka koje obiluju ribljim endemima, ponornicama, sedrenim slapovima, sve do jadranskih rijeka u strmim kanjonima i poljima.

Za razliku od drugih filmova koje se obilati financiraju iz državnih novaca (a u konačnici su ograničeni na mali broj gledatelja po festivalima), ovaj je film gledaju milijuni, a isključivo financiran vlastitim novcem i uz pomoć nekoliko privatnih donatora. Film su odbili financirati i Hrvatska televizija te Hrvatski audiovizualni centar, iako je kasnije HTV otkupio prava na prikazivanje. To nije spriječilo hrvatske filmaše da uspješno dovrše film i sada ga gledaju širom Europe.

Film ima edukativnu, ali i važnu turističku ulogu, jer promovira kontinentalni dio Hrvatske, odnosno atrakcije koje nisu vezane uz ljeto i more. U Europi velik broj ljudi cijeni i traži očuvanu prirodu, a Hrvatska je male površine, ali izuzetno bogata prirodom.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button