Magazin

Hrvatska u prvih 20 zemalja prema stopi pada stanovništva

Vizualizacija pada broja stanovnika po zemljama

Od sredine 1900-ih globalna populacija slijedi strmu uzlaznu putanju. Iako je velik dio tog rasta koncentriran u Kini i Indiji, istraživači očekuju da će se sljedeći val rasta dogoditi u Africi. Od 2019., na primjer, prosječna žena u Nigeru ima više od šestero djece u životu.

Na suprotnom kraju ovog spektra nalazi se niz zemalja za koje se čini da se smanjuju iz perspektive stanovništva. Kako bismo bacili malo svjetla na ovaj pomalo iznenađujući trend, vizualizirali smo prvih 20 zemalja prema padu stanovništva.

pad stanovništva
Slika: Projicirani pad stanovništva u razdoblju od 2020- 2050 u Hrvatskom okruženju, srednjoj i istočnoj Europi / Foto: visualcapitalist.com (Cijelu vizualizaciju možete pogledati detaljnije ovdje )

20 najvećih, odnosno sa najgorim padom

Sljedeća tablica rangira zemlje prema njihovoj stopi pada stanovništva, na temelju projicirane stope promjene između 2020. i 2050. i korištenjem podataka Ujedinjenih naroda.

Mnoge od ovih zemalja nalaze se u ili blizu istočne Europe, iz razloga o kojima ćemo govoriti u nastavku. Prvo pitanje su stope nataliteta, koje su prema Peterson institutu za međunarodnu ekonomiju (PIIE), pale nakon raspada Sovjetskog Saveza.

Bugarska, kao najsiromašnija EU članica je od 1990.g. već izgubila oko 20% svog stanovništva

U cijeloj regiji prosječan broj djece po ženi pao je s 2,1 u 1988. na 1,2 do 1998. godine. Stope nataliteta su se od tada malo oporavile, ali nisu dovoljne da nadoknade smrtnost i iseljavanje, što se odnosi na građane koji napuštaju svoju zemlju kako bi živjeli negdje drugdje.

Istočna Europa doživjela je nekoliko valova iseljavanja nakon proširenja granica Europske unije (EU) 2004. i 2007. PIIE izvještava da je do 2016. 6,3 milijuna istočnih Europljana živjelo u drugim državama EU-a.

Ekstremi

Postoje dva zemljopisna ekstrema u ovom skupu podataka koje se nalaze s obje strane Europe.

Japan

Prvi je Japan, gdje stope nataliteta kontinuirano padaju od 1970. Međutim, tek se 2010. ukupna populacija zemlje počela smanjivati. Sudeći po brojkama, situacija se čini strašnom.

U 2021. godini u Japanu je rođeno 811.604 beba, dok je umrlo 1,44 milijuna ljudi. Kao rezultat niske stope nataliteta, ova otočna država također ima najvišu prosječnu dob na svijetu od 49 godina. Japanska vlada uvela je razne socijalne programe kako bi rađanje djece učinila privlačnijim, ali čini se da oni ne dopiru do korijena problema. Za dublji uvid u niske stope nataliteta u Japanu, vrijedi pročitati ovaj članak The Atlantica.

Kuba

Druga zemlja je Kuba, i to jedina koja se ne nalazi unutar istočne hemisfere. Stopa plodnosti na Kubi od 1,7 djece po ženi najniža je u regiji Latinske Amerike. Može se usporediti sa zemljama poput Meksika (2,2), Paragvaja (2,5) i Gvatemale (3,0).

Kubanska imigracija također je nevjerojatno niska u usporedbi sa susjednim zemljama. Prema Međunarodnoj organizaciji za migracije, imigranti čine samo 0,1% ukupnog stanovništva.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST
Izvor
visualcapitalist.com

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button