Domovina

HRVATSKOJ PRIJETI DEMOGRAFSKI SLOM! OD VLADE TRAŽIMO HITNO PROVOĐENJE MJERA

Svi demografski pokazatelji ukazuju da je Hrvatska na rubu demografske katastrofe. Potvrdio je to i posljednji popis stanovništva.

Prema njemu je Hrvatska u zadnjih deset godina izgubila gotovo 400.000 stanovnika. Tako danas ima jednak broj stanovnika kao i davne 1948. godine.

Stoga je članica predsjedništva Mosta, Petra Mandić u Hrvatskom saboru održala okrugli stol s temom „Hrvatska izumire, što poduzeti?“ Razgovarala je s više stručnjaka koji se bave demografskim problemima.

Zaključak je okruglog stola da Hrvatska nema više vremena za gubljenje jer nam kao nacionalnoj državi prijeti izumiranje.

Zato od Vlade tražimo hitno provođenje sljedeće 4 mjere:

1) Uvođenje doplatka za djecu po „njemačkom modelu“

Dječji doplatak se isplaćuje u fiksnom iznosu za svako dijete. Ne kroz neoporezivi dio dohotka koji roditelje sa nižim primanjima stavlja u neravnopravan položaj.

2) Uvođenje pronatalitetnog dodatka za 3. i 4. dijete

Samo rođenje 3. djeteta u obitelji osigurava demografski opstanak. Stoga tražimo da država dodatno financijski pomogne obitelji sa troje i više djece.

3) Usklađenje profesionalnog i obiteljskog života roditelja

Roditelju koji skrbi za dijete treba omogućiti rad na pola radnog vremena nakon isteka porodiljnog dopusta, a do 4. godine starosti djeteta, a država takvim roditeljima treba nadoknaditi iznos do pune plaće.

4) Svako dijete mora ostvariti pravo na mjesto u vrtiću

Mjesto u vrtiću mora biti osigurano svakom djetetu u cijeloj Hrvatskoj i cijena vrtića mora biti svima pristupačna i jednaka za sve (a ne ovisiti o visini subvencije lokalne samouprave).

Ovo su samo prve mjere koje Vlada hitno mora provesti kako bi roditeljima s djecom omogućila dostojanstven život i skrb za djecu te time usporila demografsku eroziju koju Hrvatska doživljava.

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button