Domovina

Hrvatska daje dezinformacije vezane za prelazak državne granice za građane BiH

Hrvatska, moramo priznati, daje dezinformacije vezane za prelazak državne granice za građane BiH. Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović jučer je na upit novinara kako to da državljani Srbije smiju ući u Hrvatsku bez kriterija odgovorio:

“Te odluke koje se utvrđuju na razini EU utvrđuju se na temelju toga iz koje države dolaze. Mi u sljedećih dan-dva ćemo donijeti novu odluku. Danas epidemiološka služba raspravlja o prelasku granice, bit će predstavljeno na Stožeru pa ćemo donijeti odluku kako će se od 1. srpnja prelaziti granice. Sad je cijela Europa u zelenom i dosta je trećih zemalja u zelenom, ali svaka zemlja može odlučiti kako će se prelaziti njezine granice. Danas će na radnoj skupini, odnosno na odboru, biti i BiH. Zemlje koje su u zelenom, a iz tih zemalja se ulazi u Hrvatsku, neće se tražiti dodatne potvrde ili jamstva. Što se tiče boravka u Hrvatskoj, to je nešto o čemu se razgovara i o tome će se obavijestiti javnost”.

Hrvatska: kome je dozvoljen ulazak?

Upravo ovo “boldirano” u vrhu odgovora je dosta bitna stvar vezano za prelazak državne granice. Uzet ćemo primjer Grčke koja je članica EU, a ukoliko ste cijepljena osoba u Grčku možete ući: “ako je osoba u potpunosti cijepljena (prošlo je najmanje 14 dana od primitka zadnje doze cjepiva) i posjeduje važeći certifikat o cijepljenju, negativan PCR test nije potreban.

Grčka prihvaća certifikate o cijepljenju sljedećih cjepiva, na engleskom jeziku: Pfizer BioNtech, Moderna, Astra Zeneca/Oxford, Novavax, Johnson + Johnson/Janssen, Sinovac Biotech, Gamaleya (Sputnik), Cansino Biologics, Sinopharm.”

U Hrvatskoj je pak dozvoljen ulazak samo osobama koje su cijepljene Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Gamaleya, Sinopharm), odnosno ako je prošlo 14 dana od primitka doze u slučaju cijepljenja cjepivom koje se prima u jednoj dozi (Janssen/Johnson&Johnson).

Hrvatska ne prizna većinu cjepiva dok Grčka prizna, a ako je po direktivi iz EU onda bi obje države morale imati iste vrste cjepiva.

Također, u mnogim slučajevima mediji su prenijeli informacije koje su dobili od visokopozicioniranih političara u Republici Hrvatskoj koji su prethodnim intervjuima govorili da svaka zemlja članice EU samo donosi pravila ulaska u svoju zemlju. Žalosno je da jedan dan se tako govori, a drugi dan se to opovrgava besmislenim potezima.

Nije ni čudo kada mnogi građani BiH koji putuju u Hrvatsku tvrde da od graničnog policajca do graničnog policajca ovisi da li će ući ili ne u Republiku Hrvatsku na 12 sati. Pa nije ni čudo, jer kada oni koji su na vrhu jedan dan izjavljuju jedno, a drugi dan rade nešto sasvim drugo.

Što je najžalosnije predstavnici Hrvata u Saboru RH, kao i glavna stranka Hrvata u BiH po ovom pitanju još se nije oglasila.

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button