Povijest

Hrvati rekli odlučno „NE” Jugoslaviji! 25.6. 1991.”Mi ne možemo više podržavati život u zajedničkoj državi.”

Hrvati su rekli odlučno „NE” Jugoslaviji 25. lipnja 1991. “Mi ne možemo više podržavati život u zajedničkoj državi, u kojoj postoji neprekidna, pritajena i javna agresija, patološka mržnja i zloća prema svemu izvornome hrvatskom,” rekao je predsjednik Tuđman.

Hrvatski sabor je 25. lipnja 1991. donio dvije važne odluke – Deklaraciju o proglašenju suverene i samostalne Republike Hrvatske te Ustavnu odluku o suverenosti i samostalosti Republike Hrvatske…

U mjesecima prije toga sigurnosno se stanje u Hrvatskoj svakim danom dodatno pogoršavalo. Pale su i prve žrtve velikosrpske agresije, kao što je policajac Josip Jović koji je poginuo 1. travnja tijekom redarstvene akcije na Plitvicama…

Uslijedio je i pokolj i masakr zarobljenih hrvatskih policajaca u Borovu Selu početkom svibnja te godine. Nakon toga je 19. svibnja organiziran referendum o neovisnosti na kojem se čak 93,24 posto građana izjasnilo za to da Hrvatska napusti jugoslavenske federaciju i postane neovisna država.

Kao što smo već istakli, iako je Hrvatska već bila doživjela brutalne manifestacije rata, poput masakra u Borovu selu, nitko se nije plašio niti je pokazivao manjak povjerenja u državu koja je proglašena tog popodneva. I nitko, što zvuči fantastično, obzirom na ondašnje okolnosti, baš nitko nije pretpostavljao da bismo mogli izgubiti rat.

Nakon referenduma i potpunog neuspjeha pregovora predsjednika šest jugoslavenskih republika, te ostalih pokušaja da se spriječi rat u koji je Jugoslaviju gurala velikosrpska politika Slobodana Miloševića, sredinom lipnja 1991. donesena je odluka da će Sabor početi neprestano zasjedati sve dok se ne donese odluka o budućnosti Hrvatske. Na kraju je zajedno s vodstvom Republike Slovenije dogovoreno da će obje Republike 25. lipnja donijeti odluku o napuštanju jugoslavenske federacije i proglašavanju samostalnosti.

Takva je odluka bila logičan rezultat najvažnijeg referenduma u povijesti našeg naroda, referenduma iz svibnja iste godine, kada su Hrvati rekli odlučno „NE” Jugoslaviji. Hrvatski sabor je 25. lipnja 1991. donio dvije važne odluke – Deklaraciju o proglašenju suverene i samostalne Republike Hrvatske te Ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske…

Kada su odluke napokon usvojene, tadašnji predsjednik Sabora Žarko Domljan uskliknuo je: “Rođena je država Hrvatska! Neka joj je dug i sretan život!”Iz govora predsjednika Tuđmana:-“Mi ne možemo više podržavati život u zajedničkoj državi, u kojoj postoji neprekidna, pritajena i javna agresija, patološka mržnja i zloća prema svemu izvornome hrvatskom. 

Sjećanja na lipanj 1991. godine zvuče zgodno iz sentimentalnih razloga: uvijek se dobro podsjetiti na vremena kad smo bili mladi i hrabri, i nekontaminirani i neoštećeni svime što će se dogoditi kasnijih godina. No, ta sjećanja, zapravo, pomažu formiranju mozaika puno važnijeg sadržaja, od melankoličnih uspomena na herojska vremena.

Izostanak straha od rata i čvrsta vjera u pobjedu, u zemlji koja uopće nije imala vojsku, i čije malobrojne oružane snage nisu imale pravo naoružanje, dragocjen je povijesni primjer ponašanja našeg naroda kao kolektivnog intelektualaca i kao kolektivnog političkog i vojnog tijela, koje je odlučilo provesti svoju odluku, i čija se zrelost i volja pri provođenju te odluke pokazala znatno jačom od zrelosti i volje protivničke strane.

25. lipanj, Dan Državnosti Republike Hrvatske

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button