Domovina

Hrana je nova nafta

Hrana je nova nafta, a ironično, cijene poljoprivrednih zemljišta u najplodnijem dijelu Europe, Hrvatskoj, koja može proizvoditi hranu za velik postotak stanovništva EU je daleko najmanja u Europi.

Što mislite, što se počelo događati, a dodatno će se intenzivirati u narednim godinama kada zdrava hrana postane još veća rijetkost? Tko će pokupovati naša zemljišta te tako uništiti i jedan od zadnjih potencijala koje imamo? Proces se već počeo odvijati, a raspadom Agrokora u vlasništvu ogromnih površina zemlje došao je Sberbank i njihovi jataci, uz svesrdnu pomoć domaćih izdajnika.

Da ironija bude veća brinemo se mi sami pa tako uvozimo gotovo 50% jeftine hrane, upitne kvalitete iz raznorazniih država dok nam istovremeno naša polja, oranice i njive zjape prazne. Nismo napravili ništa po pitanju urbanih vrtova, osim u nekoliko gradova u kojima je to ostalo na pilot projektu. Proizvodnja hrane iznosila je u devedesetima 30 milijardi kuna, a danas je na razini od 15-19 milijardi kuna, unatoč tome što je cijena hrane otišla u nebesa.

Nismo napravili ništa po pitanju poljoprivrednih zadruga, razvoja infrastrukture, gradnje silosa, skladišta i hladnjača. Nismo učinili ništa kako bi spriječili odumiranje sela, iako je i vrapcima na grani jasno da budućnost leži u selu, a ne gradu, koliko god vas pokušavali uvjeriti u suprotno. Imamo najbolju zemlju, najjeftinija zemljišta i ljude koji znaju sve ‘tajne’ proizvodnje hrane, a istovremeno se hranimo lažnim medom iz Kine.

Stvar je u tome da su ljudi svjesni svega ,i to se godinama priča, ali nitko ne želi da se pokrene.

Sve ovo nije nastalo preko noći, već se sustavno uništavalo hrvatsko selo. Namjerno, izdajnički, bezobrazno. Takozvana pauperizacija, odnosno osiromašivanje naroda kako ne bi bio u mogućnosti zadržati egzistencijalnu neovisnost. Svako od nas mora biti svjestan ovog problema kako bi se isti mogao rješavati.

Naša generacija je ona koja se mora pobrinuti za buduće generacije, moramo im ostaviti nadu, potencijal, slobodu. Naša generacija ima veliku odgovornost koju mora prestati ignorirati govoreći znanim frazama poput “ne zanima mene politika”. Zanima vas, samo su vas uvjerili kako vas ne zanima jer samo tako mogu provoditi svoje izdajničke politike.

Izvor: Ivan Vidović

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button