DomovinaZanimljivosti

HINA zaboravila napomenuti par ʼsitnicaʼ o proizvođaču Pfizerovog cjepiva…

Hrvatska informativna novinska agencija (HINA) proširila je prije par dana romantičnu priču o dvoje njemačkih znanstvenika turskog porijekla –  Uğuru Şahinu i Özlem Türeci – koje je portretirala kao poduzetnike, “osnivače tvrtke BioNTech” koja u suradnji s Pfizerom proizvodi popularno cjepivo protiv koronavirusa, donosi Mario Nakić za liberal.hr.

Hinina priča, koju su oduševljeno prenijeli mnogi hrvatski mediji, ide otprilike ovako. MALA TVRTKA, koja 2014. “nije imala ni svoju internetsku stranicu”, uspjela je stvoriti iznimno učinkovito cjepivo u kratkome roku te je njihova “mala tvrtka” brzinom svjetlosti postala div na svjetskim burzama.

Problem u ovoj romantičnoj priči je taj što ona nije potpuna, a ni posve točna. Donosimo nekoliko bitnih informacija koje je HINA “slučajno” zaboravila napomenuti, a novinari u medijima koji su prenijeli tu priču nisu htjeli istražiti i provjeriti.

1. Tuereci i Sahin nisu većinski vlasnici BioNTecha

Tvrtka BioNTech je osnovana 2008. godine na osnovu istraživanja troje znanstvenika – Ugura Sahina, Oezlem Tuereci i Christopha Hubera (što se dogodilo s ovim trećim da se više u javnosti ne spominje – možda zato što nema imigrantsko prezime?), ali službeni osnivači (investitori) su poznati njemački biznismeni Andreas i Thomas Struegmann, Michael Motschmann i Helmut Jeggle.

2. “Mala tvrtka” je imala osnivački kapital od 150 milijuna eura

Ono što HINA naziva “malom tvrtkom” imalo je osnivački kapital 150 milijuna eura. U Hrvatskoj bi se tvrtku s tolikim osnivačkim kapitalom u startu nazvalo gospodarskim divom. Prije korone, 2019. godine, imali su oko 1.400 zaposlenih. Uostalom, pročitajte što su oni sami o sebi napisali.

3. Bill Gates investirao u 2019.

U rujnu 2019. godine, kao da je znao, Bill Gates je uložio novac u “malu firmicu” koja će već godinu dana kasnije postati glavni diler cjepiva protiv budućeg supervirusa i div na burzama. Naime, Zaklada Bill & Melinda Gates uložila je 55 milijuna dolara u BioNTech. Bill i Melinda su imali sreće pa je njihova investicija donijela deseterostruki profit u malo više od godinu dana.

I ovu informaciju, naravno, HINA i hrvatski mediji nisu smatrali bitnom pa su je preskočili.

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button