Svijet

GretaThunberg : Mali pijun velike marketinške sheme

Ukrali ste mi snove i djetinjstvo s vašim praznim riječima rekla je danas svima poznata Greta Thunberg te 2019. godine na klimatskom samitu UN-a u New Yorku i ušla u modernu povijest. Tim nadobudnim govorom Greta se prometnula u glavnu klimatsku aktivisticu koja se već nekoliko godina zalaže za promjene, zeleniji svijet i drži prodike svim zemljama i njihovim vođama, osim naravno Kini, jer tamo ne smije. No, vratimo se na početak priče o mladoj aktivistici Greti. piše Jozo Knez za lider.media.

Greta je u svega nekoliko mjeseci prije par godina od usamljene djevojke koja je prosvjedovala ispred svoje škole pa švedskog parlamenta postala međunarodni fenomen. Kako ide taj lijepi medijski narativ, malu jadnu Gretu su klimatske promjene počele brinuti kada je imala svega osam godina. S osam godina, Gretu ništa nije tako mučilo kao sudbina planeta koji stenje pod naletom klimatskih promjena. Kako je, kako su pisali mediji, odrasli nisu previše doživljavali, pala je duboku depresiju. S osam godina depresija zbog klime zaista je dobra medijska priča o početku aktivizma Grete. A tu je i Aspergerov sindrom, poremećaj iz spektra autizma koji često karakteriziraju društvena nespretnost, poteškoće u tumačenju društvenih znakova i opsesivna zaokupljenost posebnim interesom. A čini se da je sindrom isto zaslužan za Gretin aktivizam. Naime, kako je jednom prilikom rekla, ‘previše razmišljam, neki ljudi mogu pustiti stvari ali ja ne mogu. Također, tada je dodala da su jednom prilikom u školi gledali video o izgladnjelim medvjedima i zagađenjima, što je dovelo do toga da je mala Greta prestala ići u školu od tih velikih šokova je čak  jedno vrijeme prestala i jesti. ‘Skoro sam umrla od gladi‘ rekla je u jednom intervjuu.

Ukratko, Greta je lice velike marketinške sheme – usko koordiniranih međunarodnih napora da se globalno zagrijavanje proda kroz specifičan pogled: strah, panika i hitnost.

Greta nije jadna mala aktivistica, iza nje stoji cijeli PR stroj koji joj je omogućio da osvane na brojnim naslovnicama časopisa i da postane  predmetom tisuća novinskih članaka dok se fotografira sa svjetskim liderima i drži govore u elitnim organizacijama poput Ujedinjenih naroda.

U vrlo kratkom roku, Greta se od usamljene djevojčice koja sjedi pred švedskim parlamentom pretvorila u heroinu i mučenicu koja jedina brine o sudbini svijeta, a nakon što je obišla Europu ukrcala se na brod i otplovila u Ameriku gdje je izazivala masovne školske štrajkove gdje god se pojavila. U to vrijeme, Greta je putem masovnih medija postala važan čimbenik u lokalnoj i međunarodnoj politici te je globalno zagrijavanje učinila glavnim prioritetom u zapadnom svijetu, što je trajalo gotovo do pojave korone koja je preuzela primat klimatskim promjenama…

…Ovaj članak nije o “poricanju” klimatskih promjena ili bilo kakvih drugih ekoloških pitanja. Radi se o tome kako se ovo pitanje “prodaje” kroz određeni objektiv, zasnovan na strahu i panici. Kao i svako drugo važno pitanje, problemi oko klime se mora rješavati racionalno, počevši od osnovnih izvora problema. A činjenica je da su velike korporacije glavni zagađivači svijeta danas iako se oni kunu u dop, vode brigu o okolišu i slično. Oni emitiraju tone po toni ugljičnog dioksida u zraku, a izbacuju tone tona toksičnog otpada u vodene tokove. Umjesto da se izravno pozabave ovim industrijama i korporacijama svijet paradira oko autistične djevojke koja je bila i ostala pijun velike PR mašine. zaključuje Knez.

Cijeli članak možete pročitati ovdje.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Back to top button