Izbor uredništva

Gordan Lauc nakon objave Hrvatske liječničke komore o podnošenju kaznene prijave

Gordan Lauc reagirao je na tekst objavljen na portalu crodex.net u petak u kojem smo izvijestili da je HLK podnio kaznenu prijavu protiv njega i Nenada Bakića .

Njegovu reakciju prenosimo u cijelosti.

“Pandemija COVID-19 je za sve nas bila nešto novo i brojni znanstvenici su se aktivno uključili u istraživanja kojima smo pokušali razumjeti što se događa i pronaći najbolje načine za borbu s pandemijom. Nažalost, određene interesne skupine su potpuno preuzele kontrolu nad medijskim prostorom i znanstvenici koji su upozoravali na neučinkovitost mjera, pogrešne tvrdnje o učinkovitosti cjepiva, značaj imuniteta stečenog prebolijevanjem i sl. su bili vrlo učinkovito cenzurirani i isključeni iz javnog prostora.

Potpuno neosnovana krivična prijava Hrvatske liječničke komore je samo jedan od primjera kako se pokušavaju ušutkati oni znanstvenici koji upozoravaju na pogreške koje su napravljene, ili koje se još uvijek rade. Posebice je tragikomično što prijava navodi da je ‘krajnji cilj Lauca i Bakića je zastrašiti znanstvenike kako ne bi više javno istupali’. Problem je čini se u stranici pandemija.hr, koju je pokrenuo Nenad Bakić, a koja doslovno samo prenosi novinske naslove iz perioda širenja straha. To što je pojedincima danas neugodno što su govorili ono što su govorili, ne znači da vjerno prenošenje njihovih vlastitih izjava mogu proglasiti poticanjem na mržnju.

Danas je potpuno jasno da su različite ‘stroge mjere’, uključujući prisilu na cijepljenje imale vrlo mali utjecaj na smrtnost u pandemiji, a najznačajniji utjecaj je imala kvaliteta zdravstvenog sustava. Upravo zato što smo imali manje ‘mjera’ od ostalih zemalja, Hrvatska je u pandemiji imala manji višak smrtnosti od većine usporedivih zemalja. Da smo umjesto na razne besmislene i uglavnom štetne ‘mjere’ naše napore usmjerili na poboljšanje zdravstvenog sustava i zdravlja populacije, danas bi nam svima bilo puno bolje.

Mi koji smo se tim mjerama protivili uspjeli smo analizama i podacima uvjeriti Vladu da ne popusti snažnom pritisku iz EU i lobiranju industrije pandemije i Hrvatska je kroz pandemiju prošla uz manje zabrana od bilo koje EU zemlje osim Švedske. Iznimno Važnu ulogu tu je imao Nenad Bakić koji je jedini u Hrvatskoj sustavno pratio podatke i u stvarnom vremenu radio analize na koje se Vlada mogla osloniti. Kada se jednom otvore arhive, to će biti svima jasno”, napisao je u svojoj reakciji Gordan Lauc.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button