Izbor uredništva

Ekskluzivno: Hrvatska liječnička komora upravo podnijela kaznenu prijavu protiv Lauca i Bakića

Hrvatska liječnička komora u priopćenju navodi kako su profesor Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta u Zagrebu, Gordan Lauc, i poduzetnik Nenad Bakić “u javnim istupima tijekom pandemije kontinuirano iznosili netočne tvrdnje koje su omalovažavale opasnost od koronavirusa” i dovodile u pitanje potrebu visoke razine cijepljenosti.

Pozivamo naše čitatelje da sami donesu zaključak o ovome priopćenju HLK-a.

Priopćenje koje je izdala Hrvatska liječnička komora donosimo u cijelosti:

“Nestručno javno tumačenje medicinskih problema i nepoštovanje znanstveno dokazanih činjenica, što su Lauc i Bakić, koji nisu liječnici, uporno činili, zbunjivalo je građane i rušilo njihovo povjerenje u liječnike, zdravstvo i znanost. Tako su Lauc i Bakić dodatno pridonijeli nedovoljnoj cijepljenosti te otežavali pravovremeno provođenje epidemioloških mjera”, pišu nadalje iz HLK-a.

Hrvatska liječnička komora podnijela je kaznenu prijavu protiv Gordana Lauca, Nenada Bakića i nepoznatih urednika dvije web stranice zbog “javnog poticanja na mržnju prema liječnicima i znanstvenicima” u kontekstu pandemije koronavirusa.

‘Neodgovorno, neetično i sramotno’

Dodaju da je njihovo javno djelovanje bilo “štetno po zdravlje građana i otežavalo borbu s pandemijom” te “društveno neodgovorno, neetično i sramotno”. Prema stopi smrtnosti na milijun stanovnika, Hrvatska je na tragičnom trećem mjestu u Europskoj uniji, poslije Bugarske i Mađarske, ističu iz Komore.

Početkom siječnja 2023., podsjećaju, Lauc je u objavi na Facebooku usporedio epidemiološke mjere u borbi protiv pandemije s nacističkim koncentracijskim logorima i holokaustom. Lauc je liječnike, koji su u pandemiji spašavali zdravlje i živote građana, usporedio s nacistima te je pozvao na kažnjavanje „onih koji su sve to organizirali i poticali“.

U istoj objavi Lauc, napominje HLK, spominje i web stranice kojima je cilj ocrnjivanje liječnika i znanstvenika. “Ova Laucova objava predstavlja javno poticanje na mržnju, a istovremeno teško zloupotrebljava tragediju holokausta i pokazuje nepoštovanje prema žrtvama tog pogroma”, tvrde.

Liječnici su dobivali prijetnje

Na dvije web stranice, koje je prema navodu Lauca pokrenuo Nenad Bakić, objavljena su imena, fotografije, životopisi i izjave liječnika i znanstvenika čiji su javni nastupi u protekle dvije godine imali za cilj zaštitu zdravlja građana, smanjenje smrtnosti od koronavirusa i očuvanje dostupnosti bolnica pacijentima, dodaju iz Komore.

Bakić je ove liječnike i znanstvenike označio kao „širitelje infodemije i straha“ te pokušava usmjeriti bijes antivaksera na njih, dodaju.

“Lauc i Bakić već više od dvije godine populistički skupljaju antivakserske lajkove i potiču kod građana strahove od cijepljenja. Njihovi javni istupi pokreću hajku na liječnike i znanstvenike te potiču antivaksere da ih vrijeđaju i da im prijete. Krajnji cilj Lauca i Bakića je zastrašiti znanstvenike kako ne bi više javno istupali”, poručili su iz HLK-a. Dodali su i da je niz liječnika, članova Komore dobilo izravne prijetnje nasiljem u mailu ili na Messengeru, kao posljedicu aktivnosti Lauca i Bakića.

‘Pokrenuli su hajku na liječnike i znanstvenike’

Javno djelovanje Lauca i Bakića koji su pokrenuli hajku na istaknute liječnike i znanstvenike HLK smatra “vrlo opasnim po hrvatsko društvo”, naveli su. Takvo poticanje bijesa i mržnje može rezultirati ne samo verbalnim, već i stvarnim nasiljem protiv liječnika, istaknuli su.

Također, HLK poziva Farmaceutsko-biokemijski fakultet da se kao državna obrazovna i znanstvena institucija očituje o javnom djelovanju njihovog zaposlenika, profesora Lauca. HLK smatra nužnim da sve zdravstvene ustanove u kojima rade liječnici koji su izloženi ovoj hajci javno istupe s osudom govora mržnje prema njihovim zaposlenicima.

Komora također poziva nadležne državne institucije da vrlo ozbiljno razmotre prijave brojnih liječnika izloženih prijetnjama, kao posljedice ovog linča. “Šutnja institucija nije i ne može biti odgovor na poticanje na nasilje i mržnju”, poručili su za kraj iz Hrvatske liječničke komore.

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST
Izvor
telegram.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button