Domovina

Gdje su sad Stazić i ostala braća po antifašizmu Goldstein, Mesić…

Naravno da se o ovoj presudi nisu oglasili niti Nenad Stazić, a niti ostala braća po antifašizmu, Ivo Goldstein, Žarko Puhovski, Stjepan Mesić, Zoran Pusić, Habulin, a niti ostatak sljedbe. Oni će svakako pokušati ignorirati ovu presudu, baš kao što su ignorirali i sve dosadašnje.

Nedavno je Europski sud za ljudska prava presudio, baveći se slučajem iz Rumunjske, da države imaju pravo ukinuti političke stranke koje se ‘ne distanciraju od bivših komunističkih partija, nego nastavljaju s političkim idejama na potpuno istom tragu’. 

Zabrana rada takvih stranaka ‘nužna je u demokratskom društvu‘, presudio je Europski sud u objavljenoj presudi u Strasbourgu. Tužbu je pokrenuo ‘Organizacijski odbor za registraciju Rumunjske komunističke partije’, koja je, kao partija, prestala postojati 1989., ali pojavilo se, baš kao u Hrvatskoj, novo društvo koje je pokušalo osnovati novu stranku istog imena ili istog političkog programa.

No nisu dogurali dalje od Organizacijskog odbora za registraciju, jer je u svibnju 2014. nadležni sud u Bukureštu odbio registrirati tu stranku, nakon čega su se ‘osnivači’, to jest Rumunjski Stazići, žalili. Bilo je i nekoliko formalnih razloga za takvu odluku, ali najbitniji su sadržajni razlozi: rumunjski sud je presudio da stranački program, koji zagovara politiku totalitarne i ekstremističke prirode, predstavlja opasnost za nacionalnu sigurnost! Reklo bi se, pametnome dosta.

Europski sud je odbacio žalbu i presudio da ograničavanje slobode udruživanje može biti opravdano u slučajevima poput ovog, jer ‘stranka koja se ne distancira, nego nastavlja promicati dokazano zločinačke i totalitarne političke ideje, može zaista predstavljati opasnost za demokratsko društvo’.  

Dakle, demokratska nužnost da se spriječi politička formacija ili njeni nasljednici, koja je ozbiljno zloupotrebljavala vlast tijekom duljeg razdoblja povijesti, koja je uspostavila totalitarni režim, snažnija je od prava na udruživanje, proizlazi iz ove presude. Iako se radi o potencijalnom, ne o postojećem političkom djelovanju, zloupotrebe koje se takvim potencijalnim političkim djelovanjem mogu pojaviti su vrlo ozbiljne, smatra Sud, jer takvo djelovanje vodi u kršenje principa vladavine prava i temelja demokracije.

Što ova presuda znači?  

Stoga je presuđeno da, upravo zbog temeljnih sloboda iz članaka Europske konvencije o ljudskim pravima na koje se tužitelj poziva, komunistička stranka ili stranke koje nastavljaju ili šire totalitarne ideologije mogu biti zabranjene. Članak 11. te konvencije naime, izrijekom kaže, da se ‘ne mogu postavljati nikakva ograničenja ostvarivanju tih prava (na slobodu okupljanja i udruživanja, op.a.), osim onih (ograničenja, op.a.) koja su propisana zakonom i koja su u demokratskom društvu nužna radi interesa državne sigurnosti ili javnog reda i mira, radi sprečavanja nereda ili zločina, radi zaštite zdravlja ili morala, ili radi zaštite prava i sloboda drugih.

Reakcije na domaćem terenu

Naravno da se o ovoj presudi nisu oglasili niti Nenad Stazić, a niti ostala braća po antifašizmu, Ivo Goldstein, Žarko Puhovski, Stjepan Mesić, Zoran Pusić, Habulin, a niti ostatak sljedbe. Oni će svakako pokušati ignorirati ovu presudu, baš kao što su ignorirali i sve dosadašnje. Naime, Vijeće Europe prvo je tijelo koje se pozabavilo tim pitanjem te je u rasponu od deset godina (1996.-2006.) donijelo dvije rezolucije koje su upozorile na potrebu ‘uklanjanja nasljeđa bivših komunističkih totalitarnih sustava i potrebu osude zločina koji su počinjeni pod okriljem tih sustava’.

Na tragu tih rezolucija Europski parlament donio je svoje rezolucije – o savjesti i totalitarizmu 2009. i o važnosti europskog sjećanja za budućnost Europe 2019 te još neke.

No što se Republike Hrvatske tiče, niti jedna spomenuta rezolucija nije ostavila baš nikakvoga traga na domaćem terenu. HDZ-ovi domobrani, koji na ovaj ili onaj način u šahu već 25 godina drže Hrvatsku, kako se čini, s takvom praksom namjeravaju nastaviti. Od njih su jedino opasniji njihovi birači koji godinama biraju iste, a nadaju se drugačijem.

Saborski zastupnik Domovinskog pokreta Igor Peternel koji je nedavno održao konferenciju za medije kako bi upozorio da turistička zajednica Grada Zagreba turom “Walk with Tito” promovira totalitarni komunistički sustav i jugoslavenskog diktatora Tita, već je danima na meti različitih medija koji ga pokušavaju ismijati.

Gdje su sad Stazić i ostala braća po antifašizmu Goldstein, Mesić...
www.crodex.net

Kada je, prije nekoliko dana Europski sud za ljudska prava objavio presudu prema kojoj države mogu raspustiti stranke koje se ne distanciraju od bivših komunističkih partija, Peternel je na svom facebooku napisao:

“Upozorio bih naše drage prokomunističke medije da Europski sud za ljudska prava nije preporučio državama da ukidaju samo stare komunističke stranke već i sve druge stranke koje se jasno ne distanciraju od te ideologije!
Kod nas je dakle stranaka kandidatkinja za ukidanje podosta!
Doći će dan kada će isto vrijediti i za medije! Taj će biti ključan!”

Na tu su objavu još žešće reagirali mnogi mediji. Naslov koji se pojavio u jednom mediju, a koji glasi: “Europski sud dozvolio ukidanje stranaka koje promoviraju totalitarizam. Hrvatski desničari se vesele” citira Peternelovu izjavu.

Peternel je, odgovarajući na taj članak, napisao:

“POGREŠNO!✅
Nitko se ne veseli već normalni ljudi osjećaju mučninu što žive u društvu u kojemu je moguće da se neki ovakvoj presudi protive!✅”

Izvor: www.crodex.net / direktno.hr / narod.hr

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button