Kultura

Zašto se o povijesnoj presudi (ESLJP-a) šuti u hrvatskom javnom prostoru?

Europski sud za ljudska prava (ESLJP) je jučer presudio da države mogu raspustiti stranke koje se ne distanciraju od bivših komunističkih partija.

Riječ je o presudi Europskog suda za ljudska prava u predmetu tužbe organizacijskog i registracijskog odbora Rumunjske komunističke partije protiv Rumunjske. Naime, Rumunjska je 12. svibnja 2014., (Županijski sud u Bukureštu), odbio zahtjev da se stranaka poznata kao „Rumunjska politička partija“(„PCR“) upiše u popis političkih stranaka.

ESLJP,
Europski sud za ljudska prava (ESLJP) smješten u Strasbourgu Francuska, je sudska ustanova Vijeća Europe, osnovana 1959. godine, za zaštitu prava i sloboda koje se jamče Europskom konvencijom o ljudskim pravima. Sud je postao stalna institucija zaštite ljudskih prava u Europi 1. studenoga 1998. godine, kada je stupio na snagu Protokol 11

Europski sud za ljudska prava je odbacio tužbu „Rumunjske političke partije“ neosnovanu. Nadalje, Sud u presudi posebno ističe te daje za pravo državama da mogu raspustiti stranke koje se ne distanciraju od bivših komunističkih partija.

Naravno, da je ova presuda ostala nezamijećena u našem javnom medijskom prostoru, dapače o njoj se znakovito šuti. Upravo zbog toga sam odlučio otvoriti raspravu o ovoj presudi, navodi se u objavi Pere Kovačevića, na portalu hkv.hr.

Pravno govoreći Europski sud za ljudska prava kaže da države, konkretno Hrvatska može u svom Zakonu o političkim strankama propisati odredbe da će raspustiti sve političke stranke (već registrirane) u Hrvatskoj koje se ne distanciraju od Komunističke partije Jugoslavije i Komunističke partije Hrvatske.

Stoga pitam Vladu imali namjeru ovu presudu odnosno stajalište i zaključak Europskog suda za ljudska prava pretočiti u naše zakonodavstvo, a sukladno i Rezolucijama parlamentarne skupštine Vijeća Europe?

Podsjećam, Parlamentarna skupština Vijeća Europe osudila je totalitarni komunistički poredak u svoje dvije rezolucije:

  1. Rezoluciji 1481 o međunarodnoj osudi zločina totalitarnih komunističkih poredaka, koju je Parlamentarna skupština Vijeća Europe usvojila 25. siječnja 2006. godine i
  2. Rezoluciji 1096 o uklanjanju naslijeđa bivših komunističkih totalitarnih sustava, koju je Parlamentarna skupština Vijeća Europe usvojila 27. lipnja 1996. godine.

Napominjem, Hrvatska je zadnja zemlja koja je donijela Deklaraciju o osudi zločina počinjenih tijekom totalitarnog komunističkog poretka u Hrvatskoj od 1945. do 1990. godine – Hrvatski sabor donio je Deklaraciju 30.lipnja 2006.godine, na prijedlog nas nekolicine tadašnjih zastupnika Kluba HSP-a (pokojnog Slavena Letice, Miroslava Rožića, Tončija Tadića, Ante Đapića, Peje Trgovčevića i mene Pere Kovačevića) – znači ne na prijedlog Vlade, Hdz-a, Sdp-a ili bilo kojeg aktera današnjih aktualnih političara.

Ova presuda traži i očitovanje stranaka koje se izravno ili neizravno smatraju ili jesu slijednici bivše komunističke partije.

Otvoreno pitam:

  • Peđu Grbina (SDP),
  • Tomislava Tomaševića (MOŽEMO),
  • Ivanu Kekin, Katarinu Peović (Radnička fronta RF) i
  • druge čelnike slijednice partije,

koje za sebe govore da su „progresivne snage“ što imaju reći o ovoj presudi i kane li po njoj postupati odnosno distancirati se od bivše komunističke partije.

Naravno, tražim i očitovanje premijera Andreja Plenkovića i predsjednika Zorana Milanovića.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST
Izvor
hkv.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button