Svijet

FPÖ na razini EU pokreće postupak protiv Austrije zbog obveznog cijepljenja

FPÖ (slobodarska stranka Austrije) planira poduzeti mjere protiv obveznog cijepljenja u Austriji na razini EU. Europarlamentarac Roman Haider je Povjerenstvu za pokretanje postupka podnio je zahtjev protiv Austrije, a sve po članku 7. jer Haider smatra da je zakon o obveznom cijepljenju nerazmjerno zadiranje u elementarna temeljna prava i slobode Austrijanaca.

Time Austrija krši temeljne vrijednosti EU koje su uvedene 1997. godine Amsterdamskim ugovorom, rekao je Haider danas u Beču. U svom pismu Europskoj komisiji, europarlamentarac tvrdi da se uvođenjem obveznog cijepljenja u Austriji krši pravo na slobodu kretanja i boravka, jer samo cijepljene osobe mogu sudjelovati u društvenom i radnom životu. Također vidi da je dotaknuto pravo na integritet, prenosi kroativ.at.

Uvođenjem obveznog cijepljenja Austrija se približava zemljama poput Tadžikistana, Turkmenistana, Indonezije i Ekvadora. Odvjetnička tvrtka već je napisala pismo kancelaru Karlu Nehammeru (ÖVP) i tamo objavila da će se zalagati za isključenje Austrije iz EU.

Ako ovaj proces u konačnici otkrije da djelovanje crno-zelene vlade predstavlja opasnost od kršenja vrijednosti EU ili da je već došlo do ozbiljnog kršenja, mogu se izreći razne sankcije – uključujući i suspenziju glasačkih prava državi članici .

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST
Izvor
kroativ.at

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button