Svijet

Farmaceutski div Pfizer optužen za financiranje laži o cjepivu AstraZenece

Pfizer optužen za financiranje laži o cjepivu AstraZenece – dokumentarni film Explosive Channel 4 navodi da je američka farmaceutska korporacija platila prezentacije koje povezuju rivalsko britansko cjepivo AstraZenecu s rakom, prenosi Dailymail.

Pfizer je optužen da plaća stručnjake da diskreditiraju cjepivo protiv koronavirusa koje je proizvela njihova konkurentska tvrtka AstraZeneca. Farmaceutski je div navodno financirao prezentaciju u kojoj se tvrdi da AZ cjepivo može uzrokovati rak te da nije sigurno za imunosupresivne pacijente. Prezentacije su održane zdravstvenim radnicima u Kanadi ranije ove godine.

Iz Pfizera su oštro demantirali ove tvrdnje, navodeći da su im prezentacije ‘pogrešno pripisane’ te da ih je provela treća strana.

Profesor Sir Andrew Pollard, direktor Oxfordske grupe za cjepivo koja je razvila cjepivo AstraZeneca, odbacio je tvrdnje i upozorio na opasnosti širenja dezinformacija o cjepivu.

“Postoji ogroman rizik od dezinformacija, jer sve što tjera ljude da oklijevaju oko cijepljenja može riskirati njihove živote”, rekao je.

“To može potkopati i utjecati na odluke koje ljudi donose o vlastitom zdravlju, ali i stvoriti nesigurnost za kreatore politike.”

Dioničari Pfizera zaradili 3,9 milijardi funti profita zbog varijante covida Omicron

Otkriveno je i da su troškovi proizvodnje za Pfizerove štandove cjepiva navodno koštali samo 76 penija po injekciji. Pfizer navodno naplaćuje vladi Ujedinjenog Kraljevstva 22 funte po dozi. To predstavlja gotovo 3000 posto povećanja na proizvodnu cijenu.

Farmaceutski div tvrdi da je procjena 76 penija ‘netočna’ te da nisu uzete u obzir kliničke studije, masovna proizvodnja i globalna distribucija.

Istraga dolazi nakon što su dioničari Pfizera zaradili 3,9 milijardi funti profita zbog ludnice izazvane pojavom varijante Covida Omicron. Dionice farmaceutskih divova porasle su za 7,4 u sedam dana do 30. studenog. Naime, Južna Afrika je 24. studenog upozorila svijet na mutantni soj. U tjednu nakon Omicronovog otkrića, tvrtka za upravljanje investicijama Vanguard Group Inc zaradila je najviše novca od dionica Pfizera. Njihova ukupna vrijednost porasla na 1,3 milijarde funti.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST
Izvor
Izvor: narod.hr/Dailyail.co.uk

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button