Vijesti

EU države utvrđuju plan olakšanja prekograničnog turizma preko ljeta

Iako su definirane smjernice olakšanja prekograničnog turizma preko ljeta, u konačnici provedba granične politike, u cijelosti, ostaje odluka pojedinačnih EU članica, tako da one i dalje mogu postavljati svoja pravila.

EU zemlje su dogovorile u petak olakšavanje ograničenja putovanja preko ljeta, što će omogućiti potpuno cijepljenim turistima izbjegavanje testiranja i karantena, te proširiti listu EU regija prema kojima je sigurno putovanje.

Veleposlanici 27 EU članica su odobrili izmijenjeni prijedlog Europske komisije za cijepljene, koji će biti slobodni putovati u EU članicama slobodno.

Ograničenja za ostale putnike će biti zasnovana i stupnjevana prema tome iz koje države putnici dolaze i je li ta država pod kontrolom glede COVID-19.

A potpuno cijepljenih EU odraslog stanovništva je zasada nešto preko 25%.

Također izmjenjene smjernice dolaze nakon što je EU uvela COVID-19 certifikate koji pokazuju:

  • je li osoba cijepljena,
  • je li ima imunitet zbog ranije preboljene zaraze, ili
  • ima negativan nedavni test.

Kako se postupak cijepljenja ubrzava tako se izmjenjuju oznake koje ukazuju na relativnu sigurnost različitih EU regija:

“ZELENO” – regije moraju imati manje od 25 slučajeva na 100.000 stanovnika u vremenskom roku od 14 dana, sa pozitivnim test nalazima manjim od 4%. Za putovanja u tako označene i prozvane “zelene zone” ne bi trebalo biti ograničenja.

Za narančaste zone – previđa se testiranje, a po potrebi karantena.

Crvena oznaka: – moguća karantena; i za

Tamno crvene oznake/zone – će se “obeshrbrivati” manje bitna putovanja.

Kombinirani pokazatelj: 14-dnevna stopa testiranja i potivivnih testova, ažurirana 10.06.2021. (izvor: ecec.europa.eu)

Djeca sa 12 i više godina mogu biti testirana, a mogu biti izolirani (karantena) ako i odrasla osoba koja ih prati mora biti izolirana.

EU članice su također dogovorile mogućnosti podizanja “ručne kočinice” kako bi zabranili putovanja iz regija koje pokazuju rast oboljelih sa opasnijim i više zaraznijim sojevima bolesti.

Međutim u konačnici granična politika, u cijelosti, ipak, je pravo i odluka pojedinačnih EU članica, tako da one i dalje mogu postavljati svoja pravila. Za više informacija: Reuters.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button