Zanimljivosti

Dva janjeta – eksperiment

Što nam radi (ne)potreban strah, briga i stres…

U navedenom eksperimentu se dva janjeta smjeste u odvojene kaveze. Janjad smještena u kaveze su izabrana tako što su oba iste starosti, iste težine i iste vrste. Svaki dan se hrane istom hranom i istom količinom hrane.

Dakle oba janjeta imaju jednake uvjete za život.

U trećem bočnom kavezu je smješten vuk, tako da ga samo jedno od ta dva janjeta može vidjeti. Kavez ovog drugog janjeta je postavljen tako da ga uopće ne može vidjeti.

Nekoliko mjeseci kasnije, janje koje vidi vuka, postaje mrzovoljno, nemirno, mršavo i poslije nekog vremena, iako tom janjetu vuk nije ništa mogao učiniti – ugine.

Dakle janje je umrlo od stresa i straha koji je neprestano doživljavalo. Dok je drugo janje, koje nije moglo vidjeti vuka, bilo zdravo, uhranjeno, čak naprotiv, sa viškom kilograma i mirno.

U ovom eksperimentu, čuveni Ibn Sina je dokazao pozitivne i negativne posljedice mentalnog utjecaja na zdravlje i tijelo.

Ukratko – ljudskom zdravlju i tijelu ništa ne može nanijeti štetu koju može nanijeti nepotrebna anksioznost, strah, briga i stres.

Kažu da je ovo eksperiment tvorca moderne medicine Ibn Sine, star više od 1000 godina a i dan danas je i više nego poučan. Avicena (Ibn Sina), najugledniji je muslimanski liječnik, prosvijećeni filozof, veliki mislilac i svestrani genij, smatra se na polju medicine “ocem rane moderne medicine” i “ocem kliničke farmakologije”. 

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button