Domovina

Dr. sc. Peternel: Koalicija HDZ-a i Možemo je čak i najlogičniji scenarij

Član predsjedništva Domovinskog pokreta i potpredsjednik Gradske skupštine Grada, te bivši potpredsjednik Hrvatskog helsinškog odbora za ljudska prava komentirao u intervjuu za Narod.hr govorio je o situaciji u Zagrebu, prve dvije godine Tomaševićevog mandata, premijeru Plenkoviću i njegovoj Vladi, razlikama “klasične” i “moderne” ljevice te mogućnosti HDZ-ove koaliciji s Možemo.

Cijeli intervju možete pročitati na narod.hr a iz njega izdvajamo:

Narod.hr. U svibnju će proći dvije godine otkako je Možemo preuzeo vlast u Zagrebu u koaliciji s SDP-om? Koja je vaša ocjena njihovog dosadašnjeg rada? Koliko uspješno Tomašević provodi obećanja koja je davao u predizbornoj kampanji?

Igor Peternel: Tomašević i njegova ekipa tek sada shvaćaju koliko je teško voditi grad veličine Zagreba. Oni tek sada shvaćaju što su zadane stvari, tek sada shvaćaju da je proračun preko 90% zadan i da se vrlo malo može suštinski mijenjati. To se najbolje vidi po ugovorima protiv kojih su bili praktički cijeli oporbeni staž, a danas ih obnavljaju.

Narod.hr: Postoji li mogućnost buduće koalicije HDZ-a i Možemo po uzoru na Njemačku, uzevši u obzir da agendu koju predstavlja Možemo jesu bliske vrijednostima današnjeg Zapada, današnjeg Bruxellesa i Washingtona?

Igor Peternel: Naravno da postoji. To je čak i najlogičniji scenarij.

Ako uzmemo da HDZ postoji zbog vlasti i ako uzmemo u obzir da je HDZ već koalirao s HNS-om Vesne Pusić, sa strankom Milorada Pupovca, sastavljala Vladu sa zastupnicima bez punog legitimiteta, da je ta Vlada prihvaćala Istanbulsku konvenciju, da dobro surađuje s novom vlasti u Zagrebu – onda se postavlja pitanje zašto ne bi mogli surađivati nacionalno pogotovo kada je to Plenkoviću puno bliža koalicija nego primjerice s Domovinskim pokretom.

Veći je problem stabilnost stranke Možemo, odnosno mislim da bi se u tom slučaju dio te platforme oko Tomaševića lakše dogovorili oko takve koalicije nego onaj dio oko Sandra Benčić za koju mislim da nikada ne bi pristala s HDZ-om u koaliciju. No, vidjet ćemo.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button