Domovina

Dolenec iz ekstremno lijeve Možemo o ideološkom preodgoju djece: Građanski odgoj u školama nije ishitrena ideja

"Možemo" ima ambicije preuzeti vlasti u zemlji

U prvoj emisiji nove sezone Nedjeljom u dva gošća je bila zamjenica zagrebačkoga gradonačelnika Danijela Dolenec, jedna od vodećih osoba ekstremno lijeve Možemo. Poznata je po stajalištu koje je vrijedilo u komunističkoj Jugoslaviji, a tiče se priziva savjesti, da liječnici koji se zalažu za zaštitu života od začeća ne smiju specijalizirati ginekologiju.

Na HRT-u u emisiji ”vječnog” voditelja Aleksandra Stankovića je Dolenec govorila, između ostalog, o kontroverznom građanskom odgoju. Ustvrdila je da ideja oko uvođenja građanskog odgoja u škole nije ishitrena.

“Ne znam zašto se to tumačilo kao ishitreno. Najavljeno je prije početka školske godine. Ovakva je situacija: mi smo u Nacionalnom programu 2020. jasno iskazali važnost ulaska građanskog odgoja u škole. Građanski odgoj i obrazovanje je jedan od 28 zajedničkih programskih prioriteta koje imamo sa SDP-om kao dijelom koalicije. U uredu za obrazovanje smo zatekli certificirani program koji omogućava da se na mala vrata, kao pilot, krene već ove godine. Naša je procjena da je to puno bolje nego odgoditi još jednu godinu da se ništa ne počne događati”, kazala je Dolenec.

Zaključila je kako joj se čini da je važno da anketiraju škole i da krenu s “pilotiranjem” u drugom polugodištu.

“To je izvannastavna aktivnost. Već ćemo biti puno mudriji prije sljedećeg ljeta. Imat ćemo izrađen kurikul i moći ćemo ozbiljnije s tim programom krenuti sljedeće godine, kazala je.

Zanimljivo se podsjetiti kako su GONG i udruge povezane s Možemo bile protiv demokratizacije izbornog sustava. Također su u suradnji sa SDP-om i lijevim medijima napadali referendum o braku. Nakon svega najavljuju kako će oni djecu poučavati kako da budu aktivni građani.

Kako učenici izloženi SDP-ovom građanskom odgoju postaju aktivni, najbolje s vidi na primjeru Rijeke i Primorsko-goranske županije. Na inicijativu bivšeg SDP-ovog gradonačelnika Vojka Obersnela Rijeka je 2016. uvela građanski odgoj i obrazovanje u osnovne škole. Godine 2021. Grad Rijeka i Primorsko-goranska županija bile su na samom dnu po izlaznosti na lokalne izbore u Hrvatskoj.

Dolenec o školskim odborima

Ponovila je i da je za sve škole u Zagrebu raspisan javni poziv za građane koji žele sudjelovati školskim odborima. Interes je veliki, javilo se preko 2300 ljudi.

Govoreći o pitanju uvođenja eura, Dolenec je rekla kako su već u kampanjama upozoravali na činjenicu da, ako više nemate vlastitu valutu kao država, u borbi za konkurentnost ostaje rezanje troškova rada. Naglasila je važnost informiranja građana o tome što znači ostati bez vlastite valute.

– Tim više što je sada puno jasnije na nekoj razini Europske unije da je ona u najmanju ruku nedovršen projekt. Pokazalo se loše imati eurozonu i Europsku uniju koja istovremeno priječi ili ne želi kreirati nikakav oblik zajedničke fiskalne odgovornosti, dakle, ili zajedničkog duga ili neke vrste zajedničkog oporezivanja i slično, rekla je Dolenec.

Dolenec je također rekla da o referendumu o euru kao stranka sada nemaju usuglašen stav.

– Tako da neću dati decidirani odgovor da ili ne, nego pokušavam reći da je sigurno prije nego što se to dogoditi potrebno napraviti puno širu javnu raspravu o tome, rekla je Dolenec.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button